Volledig scherm
Onderzoekster Marij Middag. © FOTO HISSINK

Hoop op doorbraak in behandeling hersenletsel na beroerte of ongeval

Voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH), bijvoorbeeld ontstaan door een beroerte, tumor of ongeluk, gloort hoop. Het lijkt onderzoekster Marij Middag in Deventer, verbonden aan de Universiteit van Maastricht, gelukt  om via hersenstimulatie de gevolgen van een opgelopen hersenbeschadiging deels terug te draaien.

Een vrouw die steeds maar de ene helft van het eten op haar bord weghapt. Een man die zich bij het scheren zich telkens beperkt tot die ene kant van zijn gezicht. Het kunnen de gevolgen zijn van niet aangeboren hersenletsel (NAH), waarbij iemand stelselmatig één kant van het lichaam en één kant van zijn of haar omgeving verwaarloost.

De Deventerse Marij Middag stelt dat met het beïnvloeden van de hersenen de gevolgen van een hersenbeschadiging teniet gedaan kunnen worden. Een doorbraak lonkt. ,,Het resultaat van het onderzoek is veelbelovend. Als uit het vervolg-onderzoek blijkt dat de behandeling werkt, kun je spreken van een doorbraak'', aldus de 29-jarige Deventerse.

Stimulatie

Elektrische stimulatie, waarbij kleine stroompjes via de schedel zijn toegediend, kan de werking van hersengolven in specifieke gebieden versterken. Middag: ,,We hebben gezien dat de proefpersonen dankzij die behandelmethode hun aandacht kunnen verschuiven. Dat ze niet meer hun aandacht richten op één kant.''

Magnetisch

Middag werkt voor het onderzoek samen met Maastricht University. Haar experimenten voerde ze uit op een testgroep van 32 personen, die geen hersenletsel hebben. ,,Met magnetische hersenstimulatie, waarbij magnetische velden in de hersenen te creëren zijn, zijn stoornissen in de hersenen opgewekt'', licht de onderzoekster van InteraktContour toe, een organisatie die in Midden- en Oost-Nederland gespecialiseerde hulp verleent aan mensen met problemen als gevolg van hersenletsel.

Ze wil spoedig bekijken of de behandelmethode ook aanslaat bij mensen die door een beroerte geen aandacht hebben voor één zijde van hun gezichtsveld. Bovendien onderzoekt ze of de behandeling bij mensen ook effect heeft op de lange termijn. Ze wil volgend jaar met het vervolg-onderzoek beginnen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Wat vindt u van de aanstaande sluiting van het Speelgoedmuseum?

  • Goed plan! Het museum is niet meer van deze tijd en trekt weinig bezoekers. (11%)
  • Zonde! Dit museum hoort al sinds 1932 bij Deventer. (49%)
  • De gemeente moet zorgen dat dit museum ergens anders in de stad open kan blijven. (41%)
3124 stemmen