Pieter-Jan Overkamp, Roland Bakker, Janwillem van der Endt en Adrie Daanen zijn trots op het nieuwe pand van hun bedrijf Hortilife.
Volledig scherm
Pieter-Jan Overkamp, Roland Bakker, Janwillem van der Endt en Adrie Daanen zijn trots op het nieuwe pand van hun bedrijf Hortilife. © Kevin Hagens

Hortilife bouwt hectares aan kassen in Oost Europa, maar zetelt op A1 in Deventer

Het nieuwe Deventer bedrijf Hortilife heeft een gigantische hal op het nieuwe bedrijventerrein A1 maar doet geen zaken in Nederland. Alle opdrachten voor de bouw van tuinkassen komen uit Oost-Europa. Hectares tuinkassen worden elk jaar weer in Rusland en de Baltische Staten opgebouwd. Het bedrijf viert de overgang naar het nieuwe pand.

Al sinds eind vorige eeuw werkt het bedrijf vanuit deze regio in Oost Europa. Maar het oude pand in Twello was te klein, en aan de andere kant van de IJssel geen ruimte voor nieuwbouw zoals Hortilife wenste. ,,We hadden drie kantoortjes. Veel te weinig. We werken vanuit Nederland met een man of 25", zegt Pieter Jan Overkamp. ,,Eigenlijk alles, behalve het glas, komt uit Nederland.”

In Oost Europa wordt alles groots aangelegd. ,,Een paar jaar geleden nog een kas van 25 hectare. Maar dat is wel de uitzondering. De gemiddelde kas is 3 tot 12 hectare. Gemiddeld bouwen we 30 tot 50 hectare kas per jaar.” De Nederlanders staan garant voor kwaliteit. ,,Er zijn nog een aantal Nederlandse kasbouwbedrijven actief in Oost Europa. Maar zij zitten allemaal in het Westland. Niet zo gek natuurlijk, daar is de kennis over tuinbouw. Wij komen van oudsher van deze kant van het land.”

Tot ver in Siberië bouwt het Deventer bedrijf de systemen voor succesvolle kassenbouw. ,,Bij -20 graden is het al niet lonend meer een komkommer over meer dan 600 kilometer te vervoeren. Daar wordt het wel -45. Dus bouwen we daar kassen die juist verwarmd moeten worden. Elke kas en elke teler heeft andere eisen wat betreft irrigatie, verwarming, constructie. Een tomaten- of komkommerkas is anders ingericht dan een bloemenkas.”

In de hal in Deventer wordt alles voorbereid. Om vervolgens vervoerd te worden. ,,In het geval van die grote kas heb je het dan over een vrachtwagen of honderd. Best een logistieke puzzel om precies alles op de goede plek te krijgen. Daar zijn we goed in. En nu we dit nieuwe pand hebben, kunnen we ook weer groeien.” 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer