Volledig scherm
Archieffoto van blusboot De Vuurzee, toen het populaire scheepje uit de vaart werd genomen. De gemeente gaat het nu verkopen. © AB HAKEBOOM

Iconische blusboot De Vuurzee uit Deventer in de veiling

De gemeente Deventer verkoopt voormalige brandweerboot De Vuurzee. De Vuurzee was meer dan twintig jaar de trots van de brandweer in Deventer en lang daarna nog een vertrouwd gezicht bij evenementen als de Sinterklaasintocht en de Badkuipenrace. 

De Vuurzee (uit 1987)  was ongeveer anderhalf jaar geleden onderdeel van een heuse soap, toen de voormalige bemanning de havenmeester ervan betichtte zich het bootje stiekem toegeëigend te hebben. Hij liet de boot verven en zandstralen en verwijderde de kenmerkende brandweerbestreping, zeer tegen de zin van de voormalige bemanning. De gemeente verzekerde toen al dat het niet zou gebeuren dat de boot onderhands verkocht zou worden aan de havenmeester.  

Niet de snelste, wel de degelijkste

Het kenmerkende scheepje was  tijdens zijn decennialange dienst nooit de snelste, maar vergaarde grote populariteit door zijn degelijkheid. De bemanning gaf eerder bij monde van voormalig oud-brandweerman Marcel de Weerd aan dat Deventer eigenlijk niet zonder de iconische boot kan, alleen al vanwege de emotionele waarde van het schip, dat officieus ook wel dienst deed als 'therapiebootje’ voor (ex-)brandweerlui. Nadat het bootje in 2010 met pensioen ging werd het nog ingezet tijden Open Monumentendag, de Sinterklaasintocht en de Badkuipenrace. 

Te duur

Ook René Huurman , bestuurslid van de watersportvereniging, maakte zich hard voor behoud van de boot. Hij trok vorig jaar nog aan de bel omdat het bootje volgens hem lag weg te kwijnen.  Toch gaan de betrokken Deventenaren niet zelf een bod doen op de blusboot, zegt Huurman. ,,Daarvoor is de minimale vraagprijs te gortig. 8.000 euro is voor ons te veel. Het moet bij ons ook uit eigen zak komen.‘’ Hij noemt het ‘ontzettend jammer’ dat de gemeente de boot verkoopt. 

Ver weg

De verkoop van de blusboot gaat via inschrijving en bieding. Bieden kan tot 25 maart via een gesloten envelop. Op 1 maart is er een openbare kijkdag voor belangstellenden. Huurman hoopt stiekem op weinig opkomst. ,,En anders dat hij ver weggaat, zodat we er niet elke keer mee worden geconfronteerd.‘’ 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer