In sneltreinvaart: zo werd de tunnelbak op zijn plek geschoven bij station Colmschate

Tientallen mensen op een speciale tribune achter hekken, zagen eind vorige week hoe de tunnelbak bij station Colmschate millimeter voor millimeter op z’n plek werd geschoven. Voor wie niet zoveel geduld had: dankzij een timelapsvideo is het nu in sneltreinvaart terug te zien.

Het op zijn plek krijgen van de 5 miljoen kilo wegende tunnelbak zelf moest in twee dagen tijd gebeuren. 

ProRail schuift wel vaker tunnelbakken op z’n plek, maar deze was toch anders. De bak is veel groter dan normaal, bovenop komt een station te liggen en de schuifmethode is anders. ,,Normaal schuiven we niet over zand’’, vertelde bouwmanager Gerrit Wessels. Op het zand lag plastic waarop een glijmiddel was gespoten. 

De schuiftechniek zelf was simpel in opzet, vertelde Wessels zaterdag: ,,We hebben zes vijzels achter de tunnel gemonteerd. Die zetten zich af tegen de damwand. De vijzels schuiven maximaal 1,5 meter uit. Dan trekken die zich in en kunnen we een stabiliteitsbalk plaatsen. Daarna kunnen de vijzels weer verder schuiven.’’ Zo is zo’n 30 meter overbrugd. ,,We hebben zelfs een dubbele perscapaciteit, maar die hebben we niet nodig gehad.’’

Volledig scherm
De tunnelbak bij station Colmschate wordt millimeter voor millimeter op z’n plek geschoven. © FOTO HISSINK
  1. VVD Deventer wil inzicht in financiën voordat besluit over Viking valt

    VVD Deventer wil inzicht in financiën voordat besluit over Viking valt

    Of de keus nu valt op doorgaan met de Viking of juist stoppen, eerst moet duidelijk zijn wat de feiten en harde cijfers zijn, betoogt Bas Donkers (VVD). Het raadslid van de grootste oppositiepartij heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd meer inzicht te geven in de financiën van dit rampendossier. Volgens de VVD is de Viking technisch en politiek een stuurloos schip. ,,We hebben meer inzicht nodig om een betere koers te bepalen.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

  • Ja, meteen!! (43%)
  • Nee, lekker laten staan!! (23%)
  • Ah joh, mag daar best een tijdje blijven! (34%)
4322 stemmen