Volledig scherm
Aneckxander, de voorstelling van Alexander Vantournhout en Bauke Lievens tijdens Deventer op Stelten © Foto PR / Bart Grietens

Je kon Aneckxander zijn veters horen strikken

Deventer op SteltenAdemloos. Gebiologeerd door die ene man die van het een op het andere moment naakt op het podium stond voor een bijna uitverkochte zaal in de Deventer Schouwburg. Het was het eerste optreden van Alexander Vantournhout tijdens Deventer op Stelten onder de titel Aneckxander.  Er volgen er nog twee.

In de kleine zaal van de Deventer schouwburg begon de voorstelling vrijdagavond om 23.00 uur. Geduldig wachtte het publiek tot het naar binnen kon. Eenmaal binnen bleek het toneel heel sober ingericht. Op de zwarte vloer lagen vier witte banen van iets dat op zwaar zeildoek leek. Zwarte gordijnen rondom. Lampen beschenen de vloeroppervlakte.

Spanning

Onder het publiek was al een spanning merkbaar. Zo gauw iedereen zat viel er al een stilte, zelfs nog voor Vantournhout zich liet zien. Want ook voor de gemiddelde  toeschouwer was het vooruitzicht van bijna een uur lang naar een naakte man kijken geen alledaagse ervaring. Weinig kunstenaars laten zoveel van zichzelf zien en hoe zou het zijn om daar toeschouwer van te zijn?

Spiernaakt

In het heldere licht stapte Vantournhout het toneel op. Bokshandschoenen, sneakers, een keyboard en een witte kraag schikte hij zorgvuldig langs de rand van zijn werkveld. Op dat moment nog gekleed lukte het hem om zich in een klap van al zijn kleding te ontdoen. Schichtig en toch trots keek hij het publiek aan. Kwetsbaar en naakt stond hij voor hen. En toch ook sterk in al zijn eenvoud. Zodra hij zich in beweging zette bleek zijn hele lichaam uit spieren te bestaan die hij tot in de finesses beheerste. Als een acrobaat en circusartiest danste en sprong hij over het toneel. Liep hij in allerlei onmogelijk aandoende houdingen. Zichzelf presenterend en wegcijferend tegelijkertijd.

Intense stilte

En het publiek was in zijn ban. De enige beweging die men maakte was met het hoofd om geen glimp te hoeven missen. De stilte was zo intens dat het geluid dat zijn vingers maakten bij het strikken van zijn veters voor iedereen hoorbaar was. Tot hij  aan het einde van de voorstelling zich wat losser presenteerde en met zijn humor mensen aan het lachen maakte. En de stilte voorgoed verbroken werd met de staande ovatie die Vantournhout aan het eind ontving. Terecht.

Kaarten

Aneckxander, uitgevoerd door Alexander Vantournhout naar de dramaturgie van Bauke Lievens is nog twee keer te zien: zaterdagavond 23.00 uur (beperkt aantal kaarten) en zondagmiddag 16:00 uur (bijna uitverkocht) in de kleine zaal van de Deventer Schouwburg. De minimumleeftijd is 14 jaar. De tickets kosten 10 euro per stuk.

Lees ook:
Meer over Deventer op Stelten

Interactieve plattegrond Deventer op Stelten.
Klik op een ster om te zien wie daar speelt en wanneer.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer