Het verloren hangertje met de as van Maud. Het hangertje zat nog in het zwarte doosje.
Volledig scherm
Het verloren hangertje met de as van Maud. Het hangertje zat nog in het zwarte doosje. © Judith Hannink

'Je moet er niet aan denken dat iemand met de as van je dochter rondloopt'

,,Een wildvreemde zou toch niet met de as van iemand anders willen rondlopen?'' vraagt Judith Hannink zich af. In de hanger zit de as van haar overleden dochter Maud verwerkt. Twee weken geleden raakte de beste vriendin van Maud deze hanger kwijt, in de trein van Deventer naar Schiphol.  Haar oproep op Facebook is al meer dan 10.000 keer gedeeld, maar helaas zonder resultaat. 

Maud Hannink sprong op 10 juli 2016 voor de trein. Precies een jaar later zat de familie van Maud samen met de vriendinnen, onder andere om de hangertjes te geven. ,,We hadden een moment samen, precies een jaar nadat Maud voor de trein sprong. We vonden het mooi om op die dag het hangertje te geven met de as van Maud erin, de meiden hebben de hangers zelf ontworpen'', vertelt de aangeslagen moeder van Maud.

Quote

Je moet er niet aan denken dat iemand met de as van de dochter rondloopt

Judith Hannink

Diezelfde avond gaat de beste vriendin van Maud met haar hangertje in de trein van Deventer richting Schiphol, in Amersfoort stapt ze uit. Daar kwam ze erachter dat ze het hangertje, waar ze in de trein naar heeft zitten kijken, kwijt was. Het hangertje waar ze thuis nog een mooi zilveren kettinkje voor had, kon ze nergens meer vinden. 
,,Ze is er doodziek van'', vertelt Hannink. ,,Ze durfde het ons eerst niet te vertellen, ze hoopte dat hij nog gevonden zou worden door het NS-personeel. Dat was helaas niet het geval.'' Hoewel de hanger al twee weken kwijt is, houdt Hannink hoop dat deze gevonden wordt. ,,Je moet er niet aan denken dat iemand met de as van je dochter rondloopt. Dan breng je hem toch terug?'' 

Aangrijpend verhaal

In oktober 2016 deelden de ouders van Maud haar aangrijpende verhaal in de Stentor. Na jaren van meerdere persoonlijkheidsstoornissen, de ene kliniek na de andere en diverse behandelingen kon Maud het niet meer aan.
De wens van Maud, euthanasie, werd niet serieus genomen door verschillende psychiaters. Na een lijdensweg van jaren gebeurde op 10 juli 2016 het onvermijdelijke: Maud sprong voor de trein.  

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer