Volledig scherm
28-05-2019: Voetbal: Go Ahead Eagles v RKC Waalwijk: DeventerKeukenkampioendivisie seizoen 2018-2019, NacompetitieL-R: John Stegeman, coach-trainer of Go Ahead Eagles © W Vzoeren

John Stegeman: van droombaan bij grote liefde Go Ahead naar gehate vijand uit Zwolle

Terwijl hij gisteren zijn spelers troostte om de misgelopen promotie naar de eredivisie, wist Go Ahead Eagles-trainer John Stegeman al dat hij komend seizoen zelf wél op het hoogste niveau actief zal zijn: als trainer van PEC Zwolle.

De Epenaar tekende vorig jaar voor twee seizoenen bij de Deventenaren, maar liet zich na één seizoen dus verleiden om bij de Zwolse rivaal aan de slag te slaan. Een opmerkelijke overstap die ongetwijfeld gevoelig ligt bij de achterban van de volksclub.

Jongensdroom

Eagles was immers zijn cluppie. In de koekstad brak hij door als profvoetballer. Hij speelde er tussen 1997 en 2000 en na een succesvolle periode bij eredivisionist Heracles, zette hij zijn trainerscarrière voort in Deventer: de club van zijn jeugd, waarvoor hij zich niet te groot voelde, ondanks het stapje terug. ,,Als kind kocht ik altijd een kaartje bij Go Ahead Eagles, reed ik mee met vrienden uit Epe. Je kunt maar van één club supporter zijn en voor mij was dat Go Ahead. Natuurlijk is Go Ahead Eagles speciaal voor mij. Ik heb hier mogen voetballen en dat ik nu hoofdtrainer ben is een jongensdroom die uitkomt”, vertelde hij bij zijn aanstelling als hoofdtrainer op de site van de Deventer club. 

,,Ook bij mijn jaren als trainer van Heracles kwam ik er regelmatig, als bezoeker. Go Ahead Eagles heeft de laatste jaren de nodige stappen gezet, door de drie jaar Eredivisie en de verbouwing van het stadion. Toch is dat echte voetbalgevoel niet verdwenen, het ruikt er nog steeds naar voetbal.”

Stabiele club

Hier moest hij de doelstelling van de club, structureel in de top vijf  spelen, vorm gaan geven. Hij benadrukt bij zijn aanstelling het samen-gevoel om de club verder te brengen en predikte rust. ,,Heracles, maar ook PEC Zwolle, heeft de weg der geleidelijkheid bewandelt en is uiteindelijk een stabiele eredivisieclub geworden. Er is beleid gemaakt en daaraan conformeert iedereen zich binnen de club. Waarom zou dat in een echte voetbalstad als Deventer niet kunnen?”, zegt hij in de voorbereiding van afgelopen seizoen in de Stentor.

Het reanimeren van Go Ahead past in zijn route om een complete trainer te worden, zegt Stegeman, na de winst tegen Twente (0-1) in De Volkskrant, die hem na een beroerd seizoen van de Deventenaren als redder van de Eagles neerzet. Stegeman: ,,Dat is belangrijker dan de grootte van de club waar ik werk. Waar het eindigt met mij zie ik wel.”

Met de nieuwe realiteit zal dit menig supporter nu wrang in de oren klinken.

  1. Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afvaldienst nou zomaar mijn container mee?

    Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afval­dienst nou zomaar mijn container mee?

    Blijdschap en ongeloof bij Bart Mooiweer uit Zwartsluis toen hij op tv ineens zijn al jaren vermiste kat Vlekje voorbij zag komen. ,,Het is gewoon niet te bevatten", zegt hij na de hereniging met zijn huisdier. ,,Ik vind het nog steeds onwerkelijk.” Het is één van de meestgelezen verhalen van deze week. Een overzicht van nog meer verhalen die zeker het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer