Jopie en Stien keken apart van elkaar naar de wedstrijd Nederland - Nieuw Zeeland.
Volledig scherm
Jopie en Stien keken apart van elkaar naar de wedstrijd Nederland - Nieuw Zeeland. © Rob Voss

Jopie en Stien uit Deventer kijken alleen naar Oranje Leeuwinnen: ,,Als de vrouwen winnen, gaat het ook meer leven’’

De Sanatoriumdwarsstraat is bijna net zo oranje als met elk willekeurig ander oranjefeest. Bijna. Want ook in de meest oranjevoetbalminnende straat van Deventer valt de uitbundigheid nog mee. ,,Het is dinsdag. En de vrouwen. Als ze gaan winnen, dan komt er wel meer", voorspelt bewoonster Jopie.

Ze kijkt deze wedstrijd tegen Nieuw Zeeland thuis op de bank. De voordeuren van de mensen die thuis zijn staan zoals altijd wijd open. Dikke vliegengordijnen voorkomen inkijken en insecten. Buiten hoor je de wedstrijdgeluiden. Buurvrouw Stien kijkt ook alleen. ,,Kun je zelf eten en drinken pakken als het je uitkomt. Ik heb nog wel net de Nederlandse vlag opgehangen. En vind je de kat niet mooi oranje", blikt ze naar haar oranje lapjeskat.

Een andere buurvrouw is niet geheel toevallig Metallica-zwart uitgedost. ,,Ik ga naar Amsterdam. Had die kaartjes al. Metallica ga ik liever heen, maar de voetbal had ik graag willen zien. Ik houd de app in de gaten. Want het is mooi, dat voetbal. Ook de vrouwen. Hoewel het nog wel iets minder leeft. Anders had ik nu misschien toch wel een oranje detail aan gehad. Maar nu niet. Komt misschien nog.”

Meeleven

Jopie leeft mee met de wedstrijd. ,,Heerlijk alleen. Dan word je ook niet afgeleid. Kun je de wedstrijd beter volgen. Maar zaterdag tegen Kameroen en de derde wedstrijd tegen Canada zal het wel drukker zijn in de straat. Nu zijn de mensen aan het werk. En als de vrouwen winnen, gaat het ook meer leven.” Voor de foto komen de twee buurvrouwen even de straat op. Maar dan snel weer terug. Want de leeuwinnen, die zijn nog aan het voetballen.

  1. Supermarkten in Deventer krijgen ruim baan op zondag: vanaf 6 uur al open, tot 22 uur
    PREMIUM

    Supermark­ten in Deventer krijgen ruim baan op zondag: vanaf 6 uur al open, tot 22 uur

    Alle remmen gaan los op zondag voor supermarkten in Deventer. Al vanaf 06.00 uur mogen de deuren open en de sluittijd gaat naar 22.00 uur. Ook op feestdagen. Er is twijfel of op zondag om 06.00 uur al vroege vogels voor de deur staan. ,,Misschien doen we op zomerse dagen al heel vroeg de deur open.’’ Eén supermarkt, de Spar op de Worp, houdt vast aan totale zondagsluiting. ,,Die zondag is helemaal niet nodig.’’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer