Justitie start strafrechtelijke onderzoek naar ‘House of Horror’ hondenfokker in Lettele

videoJustitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de misstanden bij de hondenfokkerij in Lettele waar vorig week verwaarloosde dieren werden weggehaald. Bij een speciale zitting in de rechtbank in Zwolle eiste de aanklager vandaag dat het omstreden hondenpension tijdens dat onderzoek minstens een halfjaar op slot gaat.

Voor dat onderzoek werd bij de rechtbank een speciale raadkamerzitting gehouden. Dat gebeurde, zoals gebruikelijk bij raadkamers, achter gesloten deuren. ,,Vergelijk het met een verdachte die wordt voorgeleid, dat doen we ook niet in het openbaar. Als er strafbare feiten zijn gepleegd, kan er later uiteraard wel een openbare zitting komen”, legt een justitiezegsvrouw uit.

Bij die raadkamerzitting vroeg justitie aan de rechter om de hondenfokker een verbod op te leggen. Hij mag dan een half jaar ‘geen honden van buitenaf meer aanvoeren’. Kortom, er mag minstens een half jaar geen pension zijn. Wel mag de bewoner zijn eigen honden houden. Waarom een half jaar en niet een permanent verbod? Daarop wil het Functioneel Parket nu geen antwoord geven. De rechter doet op 15 maart uitspraak, dan moet blijken of de eis van justitie wordt ingewilligd.

House of horror

In Lettele wordt al langer gesproken over een ‘House of Horror’. Gisteren liet Margreet Doorn uit IJsselmuiden, die in 2016 een hond bij de fokkerij kocht, weten dat ze direct vanaf de eerste dag dat ze de Jack Russell had opgehaald problemen had. ,,Hij zat zwaar onder de vlooien”, vertelt Doorn. ,,En in de eerste anderhalf jaar ging er van alles mis. Hij was continu ziek. Van infecties tot luizen, extreme eczeem en diarree. Ook heeft hij meerdere epileptische aanvallen gehad.”

De man die als advocaat van de pensionhouder was opgegeven bij de rechtbank, reageert alleen kort dat hij ‘na overleg met de man de zaak niet heeft gedaan’. Op de vraag of hij wel of niet nog de advocaat van de fokker is, antwoordt de raadsman: ,,Dat is nog niet duidelijk.” De Stentor zocht herhaaldelijk contact met de eigenaar van het omstreden Animal House. Hij is telefonisch onbereikbaar. App-berichten worden wel gezien, maar blijven onbeantwoord.

Volledig scherm
Honderd honden in beslag genomen bij hondenfokker Deventer © Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer