Als het aan het kabinet ligt, kunnen er straks meer gevaarlijke stoffen via het spoor worden vervoerd.
Volledig scherm
PREMIUM
Als het aan het kabinet ligt, kunnen er straks meer gevaarlijke stoffen via het spoor worden vervoerd. © Marcel Otterspeer

Kabinet zet deur open voor meer giftreinen door Oost-Nederland

pollAls het aan het kabinet ligt, kunnen er straks meer gevaarlijke stoffen via het spoor worden vervoerd. Staatssecretaris Van Veldhoven wil de risiconormen aanpassen. Dat pakt mogelijk slecht uit voor Deventer, Apeldoorn en Zutphen.

Het gaat om wagons met brandbare gassen, brandbare vloeistoffen en giftige stoffen. De spoorsector en het rijk wijzen erop dat de kans op een groot ongeluk met dit vervoer klein is. Gemeenten zijn er desondanks niet gerust op; zij benadrukken dat niet voor niets maximumaantallen zijn vastgesteld. Die normen zijn in eerdere jaren overschreden: er gingen te veel wagons met gevaarlijke stoffen door onder meer Apeldoorn en Deventer.

  1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
    VIDEO

    Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer