Kangoeroebuidels in Deventer weer in productie voor geteisterd Australië

videoNa een lading van honderden handschoentjes voor verbrande koala’s in Australië zijn medewerkers en vrijwilligers van de Deventer quilt-shop 100 Rozen vandaag weer druk met het produceren van kangoeroebuidels en vleermuizenkussentjes. De Nederlands-Australische Sonja Parker die nu bij haar ouders in Nederland op bezoek is, kwam ze vanmiddag ophalen.

,,Ik las in mijn woonplaats Sydney over het mooie werk hier in Deventer”, zegt de 49-jarige Parker. ,,Dat ze dit allemaal maken is prachtig, maar het moet ook nog in Australië terecht komen. Daarom heb ik contact opgenomen om te vragen of ik iets kon betekenen.”

Eind november vorig jaar reageerde Jeltje van Essen van de quiltshop in de Walstraat in Deventer op een oproep op de Australische radio om zoveel mogelijk zachte handschoentjes te maken voor koala’s met verbrande pootjes. Daarvan zijn er uiteindelijk vierhonderd in Deventer gemaakt. 

Daarna stortte Van Essen, haar man Henk Muller en andere vrijwilligers zich op het maken van buidels (stoffen tassen met één hengsel)  voor kangoeroe-kleintjes die door de bosbranden wees zijn geworden. ,,Die dieren groeien en dus moeten er grotere buidels komen”, zegt Van Essen. Ook werden namaak-vogelnestjes gemaakt en vanmiddag voor het eerst ook kussentjes voor vleermuizen. 

Volledig scherm
Vrijwilligers van de Deventer quiltshop 100 Rozen vandaag maakten gisteren weer kangoeroebuidels en vleermuizenkussentjes. De Nederlands-Australische Sonja Parker (tweede van rechts) die nu bij haar ouders in Nederland op bezoek is, kwam ze vanmiddag ophalen. © Rens Hulman

Genoeg handschoentjes

De bosbranden zijn inmiddels zo verhevigd, dat weinig dieren nog aan de vlammen ontkomen. ,,Er zijn inderdaad wantjes genoeg”, wil Van Essen er alleen over zeggen. ,,We waren eigenlijk al gestopt, maar toen Sonja zich meldde, zijn we weer begonnen. Toen we zeker wisten dat het daar ook echt terecht kan komen, zijn we weer aan de slag gegaan.”

De eerste zending ging nogal met horten en stoten, omdat een KLM-stewardess de koalahandschoentjes mee kon nemen tot Maleisië, maar daar moesten ze alsnog als postpakket verstuurd worden. De Nederlandse ambassade heeft de kosten daarvoor inmiddels vergoed. 

Bedankkaartjes

Het interview dat Van Essen destijds voor de Australische radio gaf over de handschoentjes-productie aan de andere kant van de wereld, werd vorige week op Facebook gedeeld en vertaald, waardoor ze weer een nieuwe stroom reacties kreeg. ,,Van mensen die mee willen helpen en bedankkaartjes van vreemden.”

Ook kwamen er weer nieuwe verzoeken voor kangoeroebuidels, waarop Van Essen besloot er vanmiddag nog maar eens voor te gaan zitten.  Een groepje vrouwen uit Utrecht komt naar Deventer om te helpen. 

De quiltshop in Deventer is met ingang van het nieuwe jaar dichtgegaan, de winkel en de bovenwoning hebben Van Essen en Muller inmiddels verkocht. Voordat ze in hun nieuwe huis trekken, gaan ze zelf nog eerst zes weken door Australië reizen.  

 1. Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaanse wagen
  PREMIUM
  VIDEO

  Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaan­se wagen

  Amerikaanse auto's zijn z'n lust en zijn leven. Hij bezat ze, sleutelde eraan. Tot Roy van den Bosch (47) uit Twello vijf jaar geleden wordt getroffen door een hersenbloeding. Het is direct foute boel volgens de artsen. Ouders Jose en Eddie krijgen te horen dat hij nog wellicht drie maanden te leven heeft. Vijf jaar later en vele hersenbloedingen en TIA's verder is Roy er nog steeds. Deze zondag komt een ultieme wens voor hem uit: nog één ritje in een Amerikaanse wagen.
 2. Pingpongen in Deventer skatebaanpark doorslaand succes en krijgt vervolg
  PREMIUM
  VIDEO

  Pingpongen in Deventer skatebaan­park doorslaand succes en krijgt vervolg

  Een ludiek initiatief zorgde zaterdagavond voor spektakel en een bijzonder tafeltennissfeertje. Voor de gelegenheid was het indoorskatepark van Burnside in Deventer het decor van een ‘pingpong championship’. Tafeltennistafels stonden zelfs in de half-pipes. Een dj zorgde voor dampende muziek, lichteffecten, een rookblazer en publiek, dat met een biertje in de hand enthousiast om de tafels hing, zorgden voor een niet-alledaagse tafeltennis-entourage.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer