Volledig scherm
Kastanjes op de Brink. © Liselotte Kolthof

Kastanjes op de Brink in Deventer in zwaar weer

Het plein dat Deventenaren graag als ‘de huiskamer’ van hun stad beschouwen, verliest waarschijnlijk een aantal bomen. Ze zouden ten dode zijn opgeschreven, zeggen deskundigen.

Een klein aantal kastanjes op de Brink in Deventer gaat het mogelijk niet redden. Zo'n vijf à zes bomen op het historische plein lijken ten dode opgeschreven, zeggen boomdeskundigen. Het gaat om relatief jonge bomen die op een steenworp afstand van de Wilhelminafontein zijn geplant.

Droogte

Het betreft onder andere een paar bomen die een rijtje vormen vlakbij rockcafé Midtown. Waar andere kastanjes en platanen rondom het plein nog volop groen blad hebben, zitten deze bomen vol dood hout. Mogelijk door droogte. „Die bomen zullen het waarschijnlijk niet gaan redden", zegt Bob Maks van de Deventer Bomenstichting. „De oudere kastanjes hebben het eveneens moeilijk, sommige door bloedingsziekte, maar zullen het waarschijnlijk wel redden. Daar maak ik mij geen zorgen over."

Henk Slootjes, gepensioneerd boomdeskundige uit Zutphen, zegt na een inspectie op verzoek van deze krant dat de betreffende jonge kastanjes ' waarschijnlijk op' zijn. „Je ziet dood hout, bladchlorose; het duidt allemaal op een tekort aan voedingsstoffen. We hebben dan ook te maken met een extreme zomer, met veel hitte en droogte en weinig regen." Slootjes gaf veertig jaar lang advies over woudreuzen aan onder meer overheden en geniet in Oost-Nederland bekendheid als boomdeskundige. Hij zegt dat de betreffende jonge kastanjes op de Brink vooralsnog geen groot gevaar vormen. „De takken breken niet spontaan af. Maar duidelijk is wel dat deze bomen extra aandacht nodig hebben."

Dat laatste wordt onderschreven door Maks van de Bomenstichting. Hij kondigt aan de situatie van de bomen op de Brink te willen bespreken met de gemeente, bij het eerstvolgende overleg met de bomenstichting. 

Inspectie

Volgens Paul Mondelaers, adviseur groen van de gemeente Deventer, worden alle bomen rondom de Brink later dit jaar aan een inspectie onderworpen, een zogeheten boomveiligheidscontrole. Zo'n controle vindt volgens hem elke drie jaar plaats. „De jonge kastanjes zijn zo'n twintig jaar geleden verplaatst. We hebben ze sindsdien nog weinig zien groeien, dat klopt. Als blijkt dat deze bomen dood gaan, dan ondernemen we actie. Vooralsnog geven we ze nog een kans."

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer