Bussen van Keolis op een rij. Daar komen binnenkort Chinese bussen bij.
Volledig scherm
Bussen van Keolis op een rij. Daar komen binnenkort Chinese bussen bij. © ANP

Keolis zet bestelling elektrische bussen in China door ondanks kritiek PVV

Keolis Nederland zet de aanschaf van elektrische bussen in China door. Het bedrijf, dat zijn Nederlandse hoofdvestiging heeft in Deventer, heeft 259 elektrische bussen besteld bij de Chinese autofabrikant BYD. Naar verwachting kunnen die december volgend jaar de weg op. 

Het merendeel van de order, zo’n 206 stuks, bestaat uit middelgrote bussen van twaalf meter lang. Ze komen te rijden op routes in de regio IJssel-Vechtstreek. Keolis haalde die concessie voor die regio onlangs voor de komende tien jaar binnen. De bussen gaan ook dienst doen in steden als Apeldoorn, Zwolle en Lelystad.

In de Overijsselse politiek ontstond ophef over de aankondiging dat Keolis bussen uit China haalt. De provinciale PVV-fractie stelde dat de Nederlandse werkgelegenheid moet worden gestimuleerd door enkel voor bussen uit Nederland te kiezen. De order had naar VDL moeten gaan, stelde de partij, waar bijna duizend mensen uit Overijssel werken. De provincie gaat daar echter niet over, reageerde commissaris van de Koning Andries Heidema.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer