Interieur van de kerk, waar een operakoor en bands gaan optreden.
Volledig scherm
Interieur van de kerk, waar een operakoor en bands gaan optreden. © stichting Sint Martinuskerk Bussloo

Kerk Bussloo wil met tijd meegaan: ook ruimte voor concerten

Het oude gebouw van de Sint-Martinusparochie is al meer dan twee eeuwen het kloppend hart van Bussloo. Als het aan de stichting Sint Martinuskerk ligt, blijft dat nog jaren zo. Maar wel een beetje anders.

,,We zijn druk met het vastleggen van bands die gaan optreden in het voormalige kerkgebouw en op 2 mei hebben we zelfs een operakoor te gast’', zegt Ruth Maatman, voorzitter van het stichtingsbestuur. ,,We zijn al twee jaar bezig, maar nu wordt het tijd om te laten weten wat we allemaal doen’’, klinkt het enthousiast.

Nieuwe naam voor parochiehuis

Het markante gebouw, goed zichtbaar vanaf de Deventerweg tussen Wilp en Voorst, is sinds 2018 - toen de kerk tweehonderd jaar bestond - eigendom van de Elizen Vastgoed Groep uit Twello. Met het aanbieden van sociale, culturele en spirituele activiteiten wil de stichting kerkgebouw en parochiehuis in hun eeuwenoude waarde laten, als ‘trefpunt’ voor de gemeenschap, maar tegelijkertijd met de tijd meegaan. ,,Wat we organiseren moet recht doen aan de functie van het voormalige kerkgebouw’', zegt Maatman. ,,Het eerste jaar van ons bestaan hebben we positief afgesloten, we werken nu aan een programma voor het tweede jaar. Binnenkort maken we bovendien bekend wat de nieuwe naam van het parochiehuis gaat worden.’'

Operakoor

Voorlopig hoogtepunt is het concert van Operakoor Classic WM uit Winterswijk. ,,Daar zijn we zeer trots op.’’ Er worden werken uitgevoerd van Wagner, Mozart en Fauré. De kaartverkoop gaat een dezer dagen van start.

Het concert is een goed voorbeeld van de aanpak van de stichting: een nieuwe invulling, gestoeld op historische waarden. En van alle tijden. Onder die noemer vallen ook kleinere activiteiten, zoals (donderdag) een taizéviering, een oecumenische gebedsviering.

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer