Kijkend vanuit de auto naar de koeiendans in Holten
is prima te doen

In Holten mochten de koeien vrijdagmiddag voor het eerst naar buiten. En dat leverde hilarische beelden op. Dat het publiek dit keer in de auto moest blijven om mee te kijken maakte niets uit.

Ze voelen het, de dames in de stal van Geert Stevens. Vandaag gaat het hek open naar de wei. Een wei vol frisgroen mals voorjaarsgras. En net als elk jaar loopt de boer weer richting de staldeuren om deze open te doen. Toch gaat het dit keer iets anders. Hij hoeft zich namelijk geen weg te banen door het publiek dat normaal rijendik op zijn erf staat. Opgewonden kreten van de Dijkerhoekse schoolkinderen blijven uit. Passerende fietsers die even stoppen om het spektakel te zien zijn er niet. Stevens heeft er bewust voor gekozen om vanwege het coronavirus niemand op het erf toe te laten.

Ongeduldige koeien

,,Maar om niemand ervan mee te laten genieten is ook zo wat’’, geeft Stevens toe. ,,Dus ik heb bedacht dat mensen vanuit de auto kunnen kijken.’’ En terwijl de boer verder loopt naar de stal vol ongeduldig melkvee, parkeren enkele auto’s in de berm die langs het weiland ligt. Een enkeling stapt uit om niets van het spektakel te missen. Vanuit de stal klinkt het geloei van de koeien steeds harder. Stevens is namelijk bijna bij de grote houten staldeur. Koppen gaan ongeduldig omhoog. En dan, is daar het moment.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer