Volledig scherm
de Schaatsnacht op het ijs van De Scheg. © René Vordeman

Kilometers vreten op Deventer ijs

Wie een flink stuk wil schaatsen, is niet afhankelijk van het al of niet doorgaan van de Elfstedentocht. Op de Weissensee in Oostenrijk wordt al jaren een alternatieve Tocht der Tochten gereden en Deventer levert daarvoor de ideale trainingsgelegenheid: de Schaatsnacht op het ijs van De Scheg.

Zaterdagmiddag en -avond stond de vijftiende editie van het evenement op het programma. Zo’n 230 recreatieve schaatsers waren erop af gekomen, van alle leeftijden. Zij reden tientallen en de meesten honderden rondjes om één van de afstanden te volbrengen: 25 (alleen voor jeugd tot en met twaalf jaar), 50, 100 of 150 kilometer.

Zo ook het echtpaar Willem (70) en Lucienne (72) Schurink uit Bussloo. Zij wonen zo’n beetje op de ijsbaan van De Scheg en gaan dan ook door het leven als de Schaatsgoden van Deventer. Vier keer per week trainen ze. Voor hun lol, maar ook om zo fit mogelijk te zijn voor de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk over twee weken. Lucienne is er klaar voor. ,,Super’’, blikte zij terug. ,,Ik heb de vijftig kilometer binnen vier uur gereden. Een record.’’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer