‘Klagen over wifi-tellingen? Ik weet niet eens dat het gebeurt’

Deventer stopte na kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens dit jaar met zogeheten wifi-tellingen om de passantenstromen in kaart te brengen via de smartphones van burgers. De privacy zou in het geding zijn. Een half jaar later blijkt onderzoeksbureau CityTraffic deze tellingen gewoon uit te voeren in Deventer, Zutphen en Zwolle. Gemeentebesturen en het publiek weten van niets.

Volledig scherm
Een waarschuwingsbordje voor de wifi-tracker in een Dixons-filiaal. In de 160 winkels van Dixons, Mycom en iCentre komen deze bordjes te hangen met de mededeling dat de klanten gevolgd worden via de zogeheten wifi-tracking. Zo meet de winkel onder meer hoeveel klanten er binnenkomen en hoe lang ze er blijven en welke route ze lopen. © ANP
  1. Elke dag krijgen zo'n 150 fietsers een boete na bellen of appen op de fiets, zo zit het in uw gemeente
    video

    Elke dag krijgen zo'n 150 fietsers een boete na bellen of appen op de fiets, zo zit het in uw gemeente

    Elke dag worden zo'n 150 fietsers op de bon geslingerd omdat ze hun mobiele telefoon vasthouden op de fiets. In de eerste twee maanden na het landelijke verbod voor appen of bellen op de fiets tikten fietsers gezamenlijk 878.000 euro af aan boetes voor de overtreding. In Lelystad, Emmeloord en Deventer werden er in verhouding fors meer boetes uitgeschreven dan het landelijke gemiddelde.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer