Klimaatdemonstranten vallen ‘dood’ neer tijdens luchtalarm in Deventer

video + updateMatjes en hoofdkussentjes onder de arm. Vlaggen en vaandels als aandachtsmiddel. De demonstranten van Extinction Rebellion staan paraat deze maandagochtend op de Brink in Deventer. Om zo snel als het luchtalarm deze eerste maandag van de maand klinkt, ‘dood’ neer te vallen in een 'die-in’. Dat het miezert en toch best fris is, maakt niet uit: om aandacht te vragen voor de klimaatveranderingen hebben de Deventenaren veel over. 

Enkele tientallen mensen houden een zogenoemde ‘die-in’ op de Brink in Deventer, om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek.
Volledig scherm
Enkele tientallen mensen houden een zogenoemde ‘die-in’ op de Brink in Deventer, om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. © Ronald Hissink

De Brink in Deventer is redelijk uitgestorven. Maandagochtend is niet het beste tijdstip om veel volk te trekken dat ziet wat je aan het doen bent. Maar de klimaatdemonstranten willen juist op deze dag, op het middaguur, aandacht vragen voor hun zaak. ,,Want het luchtalarm is een test voor noodsituaties, maar we moeten beseffen dat we al in een noodsituatie zitten’’, zegt Tessel Hofstede. ,,Neem dit noodgeval serieus. De tijd dringt en we hebben nu actie nodig. Nederland is een land van samenwerken. Dit is onze grootste uitdaging van onze Nederlandse geschiedenis. Samen kunnen we het", houdt ze ongeveerd dertig demonstranten en het handjevol toeschouwers voor. 

De meeste mensen hebben iets van een matje meegenomen om zich te beschermen tegen de koude stenen tijdens de 'die-in'.
Volledig scherm
De meeste mensen hebben iets van een matje meegenomen om zich te beschermen tegen de koude stenen tijdens de 'die-in'. © Ronald Hissink

Ook Ingelies Schuurman doet mee aan de doodligactie op de Brink. Ze heeft een dikke jas aangetrokken en een hoofdkussentje meegenomen. ,,Je moet iets doen. Je kunt niet stil blijven zitten. Dus probeer ik elke keer iets te doen om het voor mezelf beter te doen. Het heeft geen nut naar andere mensen te wijzen dat ze niets doen. Je kunt alleen maar naar jezelf kijken. Dus ben ik van bank gewisseld. Dat is best veel gedoe. En ook heb ik een andere zorgkostenverzekering genomen, eentje die beter belegt. Dat was wat makkelijker te regelen. Zo moet je zelf proberen goed te doen.”

Twaalf uur

Klokslag 12.00 uur staan de klimaatmensen klaar met matjes in de hand. De kerkklokken klinken. De Brink is leeg. En het blijft stil. Een minuut over twaalf, twee minuten over twaalf? Vertwijfeld beginnen de demonstranten het liedje te zingen dat ze ingestudeerd hebben voor nà de die-in. Totdat ineens het kenmerkende alarm klinkt. Matjes vallen, mensen storten zich neer. De demonstratieborden blijven omhoogsteken als waren z bevroren. 

Natuurlijk is het koud. Maar de acht maanden oude Tobias ligt lekker warm op de buik van zijn moeder Karen. ,,Voor hem doen we dit", zegt zijn moeder.
Volledig scherm
Natuurlijk is het koud. Maar de acht maanden oude Tobias ligt lekker warm op de buik van zijn moeder Karen. ,,Voor hem doen we dit", zegt zijn moeder. © Ronald Hissink

Mensen staan stil, kijken naar de doodstil liggende Rebellions op de Brink. De acht maanden oude Tobias ligt warm op de buik van zijn moeder Karen. Richt af en toe zijn hoofdje op terwijl zijn moeder stil blijft liggen. ,,Voor hem doe ik het", zegt Karen na afloop. ,,We zijn vaker bij demonstraties en manifestaties. Er moet iets veranderen.” Het is de bedoeling om vanaf nu elke eerste maandag van de maand, bij het afgaan van het testalarm, een ‘die-in’ te houden. ,,We weten nog niet of we dat juist altijd op de Brink doen, of op een andere plek. Dat gaan we bespreken. Maar we gaan door", zegt Hofstede. 

Veel volk is er niet rond het middaguur op de Brink in Deventer. Maar het tijdstip is welbewust gekozen: tijdens het test-luchtalarm.
Volledig scherm
Veel volk is er niet rond het middaguur op de Brink in Deventer. Maar het tijdstip is welbewust gekozen: tijdens het test-luchtalarm. © Ronald Hissink

Ook in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leeuwarden, Nijmegen, Delft en Enschede is op hetzelfde tijdstip een 'die-in’ gehouden. Extinction Rebellion stelt in inmiddels 76 landen drie eisen aan volksvertegenwoordigingers: Wees eerlijk over de klimaatcrisis, doe wat nodig is om bijvoorbeeld uitstoot van broeikasgas naar nul terug te brengen en laat burgers beslissen. 

Na afloop zingen de demonstranten van Extinction Rebellion samen hun lied.
Volledig scherm
Na afloop zingen de demonstranten van Extinction Rebellion samen hun lied. © Ronald Hissink

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer