Koe Hermien is gevangen

videoKoe Hermien is bijna twee maanden van vrijheid eindelijk weer gevangen. Het rund dat losbrak voordat zij richting slager ging, daarna weken haar vrijheid vierde in de bossen van Lettele en jagers en dierenartsen steeds te snel af was, is vanavond toch verdoofd en weer gevangen genomen. 

Overdag hield het dier zich al weken schuil in de bossen nabij Lettele, maar zodra het donker werd dook zij op in de schuur met jongvee van een veehouder in de buurt, op zoek naar voedsel. Zo ook vanavond.

Daar zat een team van mensen weer te wachten op het moment dat ze haar snuit zou laten zien, verstopt in een wagen achter een tractor. Hoewel Hermien niet naar de stal kwam, dook ze vandaag wel in de verte op. In tegenstelling tot andere keren rende ze nu niet weg maar bleef ze langere tijd staan.

Met een gericht schot uit een verdovingsgeweer werd ze rond 20.00 uur in één keer geraakt om daarna na enkele minuten in elkaar te zakken. Het rund werd met matten een veewagen ingesleept en afgevoerd. ,,Ik ben erg blij dat Hermien is gevangen. Het kon niet langer meer zo, want sinds maandag liep ze ook op de weg. Het werd te gevaarlijk,'' reageerde eigenaar Herman Jansen. Morgen gaat Hermien naar een rusthuis.

Volledig scherm
De gevangen genomen koe Hermien. © De Stentor/Harry Hekkert © Harry Hekkert

Troetelkoe

Het bijzondere verhaal van de koe begon begin december. Eigenaar Herman Jansen wilde haar samen met andere koeien laten vervoeren naar een slager in Eibergen. Vijftien koeien gingen braaf de veewagen in. Hermien en een zusje hadden geen trek in de slager en braken uit. Waar de andere koe later toch weer werd gevangen met de hulp van een verdovingsgeweer, bleef Hermien vrij.

Volledig scherm
Eigenaar Herman Jansen en zijn koe Hermien. Maandag gaat het dier naar een rusthuis. © De Stentor/Harry Hekkert

Ze was boeren, veeartsen, jagers en anderen steeds te snel af. De koe werd door omwonenden liefdevol ‘Hermien’ genoemd en een nationale troetelkoe was geboren.

Veel Nederlanders kwamen in actie om de ontsnapte Hermien van het slagersmes te redden. Zo zei het enige grote ‘Koeienrusthuis’ een plekje vrij te maken toe voor de meest besproken koe van Nederland. De Partij voor de Dieren startte een crowdfunding voor de verzorging van het dier. 

Volledig scherm
© FOTO HISSINK
  1. Campagne voor Deventer kandidatuur WK tijdrijden lijkt begonnen

    Campagne voor Deventer kandida­tuur WK tijdrijden lijkt begonnen

    Deventer is serieus bezig met het binnenhalen van het WK tijdrijden voor merkenteams, officieel het World Championship Team Time Trial (WCTTT) geheten. Terwijl de gemeenteraad nog een definitief besluit moet nemen over de kandidaatstelling, maakt de ambtelijke organisatie inwoners van de Koekstad vast warm voor wat mogelijk komen gaat. Vandaag is een filmpje gedeeld waarin de stad een wielerfestijn met ‘honderd dagen aan side-events’ wordt voorgespiegeld.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

  • Ja, meteen!! (43%)
  • Nee, lekker laten staan!! (23%)
  • Ah joh, mag daar best een tijdje blijven! (34%)
4126 stemmen