Volledig scherm
PREMIUM
Annete Harberink uit Diepenveen stelt voor de veestapel op te heffen. © FOTO HISSINK

Koeienboer Annette uit Diepenveen: ‘Krimp veestapel fiks in’

Het nagenoeg opheffen van de veestapel als bijdrage voor het oplossen van het klimaatprobleem. Je zou denken dat dit idee uit de hoek van milieuactivisten komt. Niets is minder waar. Het zijn drie veehouders - onder wie Annette Harberink uit Diepenveen - die veel los maken met dit voorstel.

De drie veehouders (naast Harberink zijn dit varkensboer Kees Scheepens en kippenboer Ruud Zanders) stellen voor om nagenoeg geheel te stoppen met het produceren van dierlijke producten. In plaats daarvan zou een systeem moeten komen waarin boeren zich volledig richten op plantaardige landbouw waarin dieren niet of nauwelijks nog een functie hebben. Dit komt ten goede aan het dierenwelzijn en het klimaat. Het trio veehouders reageert hiermee op het rapport van klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties, waarin wordt gepleit voor drastische ingrepen in de mondiale voedselproductie. 

  1. Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan uit Holten
    PREMIUM

    Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan uit Holten

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Johan Jansen (76) uit Holten vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen.’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer