Volledig scherm
Kinderen van basisschool De Oase en De Hietweide oefenen in Twello hun dansje op de Fitlala voor de Koningsspelen. © Rob Voss

Koningsspelen in Twello, dit is wat je moet weten

Koning Willem Alexander opent vrijdagochtend de Koningsspelen op Brede School De Fliert in Twello. Maar wat zijn dat eigenlijk, de Koningsspelen? De feiten op een rij. 

Dankzij moeders

Voor de komst van de koning kunnen scholen zich aanmelden. Dat de majesteit dit jaar naar Twello komt, is te danken aan de verwoede inspanningen aan twee moeders van de Kleine Wereld twee moeders van de Kleine Wereld: elk jaar meldden Renate Wachters en Ilse Buurman zich weer aan. Dit jaar is die inspanning beloond.

Máxima

Die is er normaal vaak wél, maar dit jaar niet bij.  De koningin is wegens verplichtingen in het buitenland. 

Sinds de kroning

De Koningsspelen zijn vaste prik sinds Willem-Alexander de troon besteeg in 2013. Zijn troonsbestijging was de aanleiding voor het initiatief, dat bedacht werd door oud-tennisser Richard Krajicek. 

Sporthelden

De spelen worden landelijk gecoördineerd door de stichtingen van twee van 's lands grootste sporthelden: de Krajicek Foundation én de Johan Cruijf foundation. 

Zesde editie

Sindsdien worden ze jaarlijks gehouden, dit jaar is het tijd voor de zesde editie, altijd in dezelfde week: de week voor Koningsdag. Volgend jaar wordt daar van afgeweken vanwege Goede Vrijdag. Dan zijn de Spelen een week eerder.

Massaal

De Koningsspelen zijn een mega-evenement: vorig jaar deden 6.000 basisscholen met zo'n 1,2 miljoen leerlingen mee.

Gezond en bewust: speltwafels, volkoren brood en sporten

Het  evenement is niet alleen een feestje, het is ook de bedoeling alle basisschoolleerlingen van Nederland bewust te maken van een gezonde levensstijl. Doel is bijvoorbeeld meegeven dat elk kind elke dag minimaal één uur actief moet bewegen om gezond te blijven.
 
Vaste onderdelen van de Koningsspelen zijn het Koningsontbijt en de Koningssportdag. Ook dat gesponsorde ontbijt is gezond en bewust,  met bijvoorbeeld speltwafels en volkoren brood.  Al is niet iedereen het daarmee eens

Kinderen voor kinderen: Fitlala

De Koningsspelen zijn mede verantwoordelijk voor de wá-wá-wá-waanzinnige comeback van Kinderen voor Kinderen.  Het kinderkoor, dat al 38 jaar bestaat, maakt elk jaar een speciaal lied voor de Koningsspelen. Daar hoort ook een dansje bij: dé warming-up voor de Koningsspelen. 

Dit jaar is het lied de Fitlala, een lied dat straks zowat elk basisschoolkind in Nederland kan meezingen.  De hits van vorige jaar staan menig kind ook nog in het geheugen gegrift. Hier staan ze nog eens op een rijtje: 

(2013) Bewegen is gezond
(2014) Doe de kanga
(2015) Energie
(2016) Hupsakee!
(2017) Okido

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer