Korte betoging op Grote Kerkhof in Deventer tegen Turkse invasie in Syrië verloopt zonder incidenten

Update+VideoEr was vanavond opvallend veel politie aanwezig op het Grote Kerkhof in Deventer vanwege een betoging van de Koerdische federatie ‘Demned’ en de SP afdelingen Zwolle en Deventer. Deelnemers betoogden tegen oorlog in het algemeen en de Turkse invasie in Noord-Syrië. De actiie verliep rustig, na een uurtje verliet de groep het Grote Kerkhof weer. 

De betoging werd vandaag gehouden, omdat het precies 5 jaar geleden is dat kon worden voorkomen dat Kobane in Noord-Syrië in handen van ISIS zou vallen.  Sindsdien is 1 november de World Kobane Day, een dag van internationale steun voor het verzet van de burgers van Kobane tegen de jihadisten van ISIS. 

Volledig scherm
Het Grote Kerkhof in Deventer was vrijdagavond korte tijd het decor van een betoging tegen de Turkse invasie in Noord-Syrië © Yang Yang Chiu

De betogers scandeerden onder meer ‘Erdogan, moordenaar!’ en ‘Stop terreur’. Ook burgemeester Ron König kwam een kijkje nemen. Het was de tweede betoging deze week die min of meer voor de deur van het stadskantoor werd gehouden. Woensdag stonden ruim 100 aanhangers van zwarte piet op ditzelfde plein.

Niet op de Brink

Aanvankelijk hadden de initiatiefnemers van de betoging van vrijdagavond gevraagd of ze op de Brink mochten staan, maar dat vond de gemeente Deventer niet zo'n verstandig idee, aldus König. Voor de demonstranten was het geen probleem om de actie op het Grote Kerkhof te houden, beaamt Rojin Zerya van DemNed, al betreurt ze het dat de demonstranten weinig bekijks trekken. 

Twee jonge jongens schreeuwden heel even pro-Turkse leuzen, maar zij werden snel overstemd door de pakweg 50 betogers en bovendien snel aangesproken door de talrijk aanwezige agenten. Verder was het vooral publiek onderweg naar de Smaak van Deventer in de Lebuinuskerk dat even opkeek, maar verder nauwelijks stil stond bij de actievoerders. 

Weinig spanningen

Volgens  burgemeester König is tot op heden weinig te merken van spanningen tussen de Turkse en Koerdische gemeenschap in zijn stad. ,,Al kun je wel merken dat de aankondiging van een Koerdische demonstratie tot enige spanning bij de Turkse gemeenschap leidt. Op dit soort momenten moet je alert zijn.” König zag dat de betoging ordentelijk verliep en dat de demonstranten na pakweg een uurtje rustig de vlaggen inpakten en vertrokken.

Volledig scherm
Betoging in Deventer © Rens Hulman

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer