Koster Lebuinus Deventer ‘hoogst ongelukkig’ met demonstranten in ‘zijn’ toren

update & videoDe koster van de Lebuinuskerk wil dat de betogers, die vanmiddag voor commotie zorgden door een meterslang protestdoek vanaf de toren uit te rollen, opdraaien voor de kosten. De actievoerders vroegen aandacht voor de klimaatsverandering en noodzaak voor maatregelen.

Na het incident rond 13 uur 30 heeft de kerk de deuren voor de torenbeklimming op slot gedaan. Met het mooie weer waren er vanmiddag veel (dagjes)mensen in de Deventer binnenstad, waarbij de torenbeklimming een populair uitje is. Een kaartje kost 2 euro 50. ,,Dat zijn voor ons toch inkomsten die we mislopen‘’, zegt koster Marco Heemskerk. ,,Daar ga ik ze op aanspreken en ik zou het fair vinden als ze ons tegemoet komen.’’

Het dundoek dat enige tijd aan de Lebuinus wapperde om aandacht te vragen voor de klimaatproblemen.
Volledig scherm
Het dundoek dat enige tijd aan de Lebuinus wapperde om aandacht te vragen voor de klimaatproblemen. © eigen foto/Extinction Rebellion

Afblijven!

Het gaat Heemskerk ook om het principe: van de toren, monumentaal icoon van Deventer blijf je af. De veiligheid kan ook in het geding komen als actievoerders vanaf de bijna zeventig meter hoge toren spandoeken gaan uitrollen.

De brandweer hoefde niet in actie te komen voor de onwel geraakte beklimmer van de Lebuinustoren.
Volledig scherm
De brandweer hoefde niet in actie te komen voor de onwel geraakte beklimmer van de Lebuinustoren. © Rens Hulman

De actievoerders, bedaarde en vreedzaam ogende types overigens, namen het doek zelf weer mee naar beneden. Maar koster en beiaardier waren na de actie nog even bezig om kabels die waren gebruikt om het spandoek aan te bevestigen te verwijderen. Dat ging niet een-twee-drie, meldt Heemskerk. Aangifte overweegt Heemskerk niet. ,,Dat lijkt me lastig.’’

Onduidelijk is of de klimaatactivisten een financieel gebaar willen maken naar de kerk; woordvoerder Paul Hendriksen was vanavond niet bereikbaar voor een reactie. Eerder op de middag gaf hij tegenover de Stentor aan dat af en toe ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ nodig is om een statement te maken dat aandacht krijgt.

Onwel

Het was niet het enige incident dat voor commotie zorgde op het Grote Kerkhof in de Deventer binnenstad. Nagenoeg tegelijk met de actie van de betogers raakte een bezoeker van de Lebuinustoren na de beklimming helemaal boven in de toren onwel. Volgens omstanders was de man even het noorden kwijt, vermoedelijk door een wespensteek. De man is naar de ambulance gegaan voor behandeling. Het zorgde voor spitsuur en een oploop bij de toren en speelde mee om deze te sluiten voor een beklimming vanmiddag.

Uitrollen

De medische problemen van de bezoeker hadden niets met de actievoerders van doen, maar het gebeurde opmerkelijk genoeg haast tegelijkertijd met het uitrollen van het doek. Het banier van een meter of twintig lang hing een minuut of tien te wapperen aan de toren.

Vanwege de onwel geraakte persoon rukten brandweer en ambulance uit. Ook de politie nam een kijkje. De brandweer kon na enige tijd wachten zonder in actie te hoeven komen weer inrukken. Het incident met de onfortuinlijke torenbeklimmer gebeurde bij de bovenste omloop van de toren.

De hulpdiensten wachten af hoe het de onwel geworden persoon helemaal bovenin de Lebuinustoren gaat.
Volledig scherm
De hulpdiensten wachten af hoe het de onwel geworden persoon helemaal bovenin de Lebuinustoren gaat. © Rens Hulman

Verwarring

Beide incidenten trokken bekijks van passerend publiek. Om de verwarring nog groter te maken, was de Lebuinus deze zaterdag ook nog het decor van een uitvaartbeurs. Uitvaartauto's, waaronder een grote uitvaartbus, stonden om die reden al de hele dag naast de kerk op het plein en hadden dus niets met beide incidenten te maken.

De demonstranten behoren tot de Extinction Rebellion-beweging en willen dat er meer maatregelen komen tegen de klimaatverandering. Woordvoerder Paul Hendriksen meldde eerder deze middag op het plein aan de Stentor dat zij met hun acties vooral overheden, maar ook inwoners willen wakker schudden. Het protest mondt op 7 oktober uit in een grote manifestatie in Amsterdam (Rebel for Life).

Ongelukkig

Koster Heemskerk toonde zich meteen al niet gelukkig met het uitrollen van het spandoek. Hij wist van niets en was druk in de kerk met de uitvaartbeurs. Voor het doek was geen toestemming aangevraagd en die zou waarschijnlijk ook niet gegeven zijn gezien de veiligheid, alsmede de monumentale en iconische betekenis van het Deventer icoon. De toren is geen plek voor actievoeren. Hendriksen, toen nog niet helemaal op de hoogte van de irritatie bij de koster, schaarde de actie onder ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. ,,We zoeken af en toe de grenzen op en zijn een vreedzame groepering.’

Het Grote Kerkhof is vandaag ook nog het toneel van een aantal activiteiten in het kader van de Landelijke Dag van de Vrede. Daar had het spandoek geen direct verband mee, aldus Extinction Rebellion. 

Een jeugdige actievoerster van Extinction Rebellion op het Grote Kerkhof.
Volledig scherm
Een jeugdige actievoerster van Extinction Rebellion op het Grote Kerkhof. © eigen foto

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer