Volledig scherm
Loes ten Anscher tijdens de totstandkoming van het Deventer Raamwerk. © Archief Ronald Hissink

Kunstenares Loes ten Anscher (van de vingerafdrukken op het stadhuis) wint Gulden Adelaar in Deventer

Kunstenares Loes ten Anscher krijgt de tweejaarlijkse Deventer culturele en wetenschapsprijs de Gulden Adelaar toegekend voor het jaar 2020. Ze volgt daarmee schrijver en columnist Özcan Akyol op, die de prijs in 2018 kreeg. 

Ten Anscher is in Deventer vooral bekend van het Deventer Raamwerk, de 2260 vingerafdrukken van Deventenaren op en in het Deventer Stadskantoor. Publiek geheim is dat er ook bijvoorbeeld mensen een afdruk van hun middelvinger gaven, omdat ze tegen de nieuwbouw waren. 

Overleden

Anderen gaven juist hun ringvinger, om zo te laten zien dat ze van de stad hielden. De ‘gelukkigen’ werden gekozen via een steekproef via de gemeentelijke basisadministratie. Een aantal mensen van wie de vingerafdruk hangt, is al overleden. De afdruk vormt dan een blijvende herinnering. 

Toeval en regie

Het Deventer Raamwerk past binnen de specialisatie van Ten Anscher, die geldt als ‘community arts-kunstenaar’. In haar projecten verbindt ze zich met een thema, een plek, maar vooral ook met een groep mensen, zo schrijft de adviescommissie van De Gulden Adelaar in haar voordracht. ‘De kracht en de schoonheid van het werk van Ten Anscher liggen besloten in de balans tussen toeval en regie’, schrijft die commissie ook. 

De Gulden Adelaar wordt in het voorjaar van 2020 uitgereikt.

 1. Kerstbomenverkoop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’
  PREMIUM
  Poll

  Kerstbomen­ver­koop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’

  Kerstbomen kopen in november worden langzaam steeds gewoner, maar dit en komend weekend zijn toch nog steeds de momenten waarop de verkoop piekt. Het zijn de weken waarin een bedrijf als Tuinland met vestigingen in Zwolle en Wilp zo’n 25 procent van zijn jaaromzet draait. ,,Gelukkig krijgen we geen sneeuw, want dan scheelt ons dat enorm. Dan verkopen we minder bomen”, zegt André Eshuis, die zich namens het bedrijf met de verkoop van de kerstbomen bezighoudt.
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer