De sluisdeuren in de Deventer haven zijn vanwege de lage waterstand van de IJssel per direct gesloten. Dit betekent schepen de haven niet in of uit kunnen.
Volledig scherm
De sluisdeuren in de Deventer haven zijn vanwege de lage waterstand van de IJssel per direct gesloten. Dit betekent schepen de haven niet in of uit kunnen. © Foto Ronald Hissink

Lage waterstand IJssel: sluisdeuren gesloten en Deventer haven dicht

Om te voorkomen dat de sluisdeuren in de Deventer haven bezwijken onder te hoge waterdruk, zijn deze per direct gesloten. Dit betekent dat schepen de haven niet in of uit kunnen. 

De gemeente sluit de sluisdeuren op uitdrukkelijk verzoek van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. 

Verschil

Het waterpeil van de IJssel staat op dit moment op een uitzonderlijk laag niveau van 93 centimeter boven NAP. De waterstand in de haven (en het Overijssels Kanaal) is momenteel 5,75 boven NAP.  Dit verschil van ongeveer 4,82 meter is groter dan waar de sluisdeuren zijn ontworpen. Het openhouden van de sluis betekent dat de deuren eruit kunnen vliegen, verklaart gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman. 

Problemen

Als dat gebeurt, zijn de rapen gaar: dan loopt de haven leeg, maar ook de achterliggende waterwegen tot aan Lemelerveld leeg. En ontstaan vervolgens grote problemen met bijvoorbeeld de woonboten die overal liggen en de dijken die droog komen te staan. Als dat langere tijd duurt, lopen de dijken vrijwel zeker schade op. 

Constant peil

De gemeente heeft een schriftelijk verzoek van het waterschap ontvangen om de deuren gesloten en het waterpeil in de sluis constant te houden. Met name vanwege dit laatste punt is schutten niet meer mogelijk. Hiermee is echter wel de veiligheid voor het achterliggende gebied gewaarborgd. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer