Volledig scherm
Het station Colmschate. © FOTO HISSINK/archieffoto

Lange overstaptijd blijft knelpunt in Colmschate

Ondanks een al jaren dalend aantal reizigers op station Colmschate, ziet NS geen mogelijkheid om de overstaptijd te verkorten voor reizigers die vertrekken en aankomen op het tweede station van Deventer. Reizigers moeten op hun trein van en naar Arnhem op het tussengelegen station Deventer meer dan 20 minuten wachten. Hetzelfde geldt voor een ritje tussen Colmschate en Zwolle en vice versa.

Die hoge overstaptijd is volgens reizigers de verklaring voor de sterke afname van het aantal treinreizigers dat dagelijks in- en uitstapt op Colmschate. Sinds 2011 daalde dat met honderden, van 1900 per dag naar 1400 in 2018, zo berichtte de Stentor vorige week. Ook de NS ziet daarin een mogelijke verklaring.

Fiets

Een uitleg voor de daling konden de vervoerspartijen onlangs niet geven bij de officiële opening van het verbouwde stationsgebied Colmschate. Reiziger Joleen Boom reageerde daarop. Volgens haar pakt een verandering zeven jaar geleden in het spoorboekje slecht uit. Die leidt tot veel langere overstaptijden op treinreizen tussen Colmschate en Arnhem en van en naar Zwolle. Boom: ,,Met de fiets of bus naar station Deventer is dan vaak sneller. Dat doen ook veel mensen uit Colmschate.''

NS-woordvoerder Leonie Bosselaar bevestigt dat rond 2012 door de invoering van de Hanzelijn het spoorboekje is gewijzigd. ,,Het spoorboekje blijft een hele puzzel. We proberen het voor iedereen zo optimaal mogelijk te regelen, daarbij weegt het belang van de grootste groep reizigers het zwaarst.'' Voor verbetering van de overstaptijden op Colmschate biedt het spoorboekje volgens haar simpelweg geen ruimte. Ze merkt wel op dat cijfers van langer terug vergelijken met nu mogelijk niet helemaal een-op-een kan, omdat met het huidige inchecksysteem met chipkaarten tellen nauwkeurig gaat.

Comfort

Vorige week zijn de tunnel onder station Colmschate en het opgeknapte station zelf opgeleverd. NS verwacht dat door het toegenomen comfort de groep reizigers die gebruik maakt van het station weer zal stijgen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer