Volledig scherm
Carina Kelder-van Wierden met de winnende Rookbock van de Momeriete-brouwerij uit Gramsbergen. © Eigen foto

Lekkerste speciaalbokbier van Nederland drink je in Gramsbergen

DEVENTER/GRAMSBERGEN - De regionale Rookbock uit Gramsbergen en het DAVO Weizenbock-biertje uit Deventer zijn in de verkiezing beste speciaalbokbier van Nederland in prijzen gevallen. ,,Het is fantastisch,'' reageert een blije Carina Kelder - van Wierden namens de Mommeriete-brouwerij uit Gramsbergen. Haar rookbock won in de categorie speciaalbokbier bij het 39e PINT Bokbierfestival in de Amsterdamse Beurs van Berlage.

De brouwerij uit Gramsbergen is een brouwerij die al langer meedraait in het bokbierwereldje. ,,Wij hebben alle podiumplaatsen al wel eens gehad, maar zijn altijd in top gebleven,'' vertelt een trotse brouwster. De brouwerij uit Gramsbergen vierde in oktober een 12,5-jarig jubileum en Kelder-van Wieden vindt het mooi dat in de loop der jaren er meer regionale brouwerijen zijn bijgekomen. ,,Vroeger zat hier in de omgeving bijna niets. Het Noorden en Oosten van het land was altijd minder vertegenwoordigd en ik vind het mooi dat de regio nu sterker vertegenwoordigd is,'' erkent de Gramsbergse.

,Het is een hartstikke goed biertje.'' reageerde een blije Marijn Kroon van DAVO Bieren die tweede werd in de verkiezing. ,,Pooldonker, caramel, niet te zoet, maar wel echt zwaar bier en dat proef je,'' omschrijft Kroon het Weitzenbiertje uit Deventer. De Deventer brouwerij is nog niet zo lang open en deed voor de eerste keer mee aan het bokbierfestival. Het enige biertje dat zij inzonden viel gelijk in de prijzen. ,,Het wordt blijkbaar gewaardeerd door het publiek,'' concludeert de DAVO-medewerker.

Voorraad
De Rookbock wordt bij een klein aantal horeca-gelegenheden in de regio geschonken, terwijl de Deventer Weizenbock alleen verkrijgbaar is bij het proeflokaal van de Deventer stadsbrouwerij. Kroon verwacht dat door de waardering van de festivalbezoekers en de jury zijn Weizenbock-voorraad snel zal slinken. Hij schat dat de stadsbrouwerij momenteel nog zo'n 500 á 600 liter op voorraad heeft, al acht hij niet dat er nu snel wordt bijgebrouwen. Kroon: ,,Als je dat nu doet ben je een week zeven verder voordat het klaar is. Dan is de bokbierperiode voorbij. Wij gaan nog in overleg, maar de kans is groot dat dat volgend jaar pas gaat gebeuren.''

Het PINT Bokbierfestival in de Beurs van Berlage van Amsterdam is de klassieker onder de bierfestivals in Nederland. Dit is het oudste en verreweg het grootste festival van het land. Deze editie werden 110 bieren gekeurd door veertig keurmeesters. Er waren 49 deelnemers bij de standaardklasse Bockbier, 18 bij de Dubbelbock-competitie en 43 bij de Speciaal Bock-competitie. Na meerdere rondes werd dit de top drie in iedere klasse:

Beste bockbier van Nederland:
1 – Muifelbrouwerij – D’n Ossebock
2 – Brouwerij ’t IJ – IJbok
3 – Lindeboom Bierbrouwerij – Herfstbock

Beste dubbelbok van Nederland:
1 – De Lepelaer – Dubbelbock
2 – Brouwerij Scheveningen – Provenier Dubbelbock
3 – SNAB – Ezelenbok

Beste speciaalbok van Nederland:
1 – Brouwerij Mommeriete – Rookbock
2 – DAVO – Weizenbock
3 – Berging Brouwerij – BB16 Oak Aged Bock

Volledig scherm
De mannen van DAVO Bieren nemen de tweede prijs in ontvangst. © DAVO Bieren

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer