Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Lezersbrief | 'Zo erg is het nu ook weer niet met asielzoekers in Schalkhaar'

SCHALKHAAR - Lezers Alberta en Martin Kijk in de Vegte verbazen zich over de ophef rond asielzoekers in hun dorp. 'Wij herkennen ons niet in de weergave van de overlast.'

Al 28 jaar wonen wij 'op' Schalkhaar. Wij hebben ons liefelijke dorpje dus meegemaakt zonder en met het azc. Wij hebben begrip voor de frustraties van onze middenstanders die met intimidatie en diefstal worden geconfronteerd. Dat is niet nieuw, want het speelt al in meer of mindere mate vanaf de opening van het asielzoekerscentrum Ik denk dat de cultuurschok van bittere armoede in het thuisland naar een winkelschap met tien soorten jam mede oorzaak is van de problemen.

Het zakgeld dat ze krijgen is voor hun begrip enorm. Toch valt er niet zo veel van te kopen, omdat onze prijzen nogal hoog liggen. Tegelijkertijd herkennen wij ons niet in de weergave van de overlast door asielzoekers. Onderweg in mijn scootmobiel groet ik onze asielzoekers met een hoofdknikje of een zwaaiende hand en meestal krijg ik een verrast en vriendelijk knikje terug.

In de rolstoel kreeg ik zelfs eens vijf asielzoekers op mij af. Ik had mijn hand uitgestoken op de roton­de en zij dachten dat ik een high five wilde geven. Prachtig, dat moment met die glunderende jonge gasten! Mijn vrouw loopt rustig in het donker over straat. Wij voelden ons ooit wél geïntimideerd in de metro van Amsterdam door groepjes jongelui van diverse komaf, maar dat gevoel ervaren we in Schalkhaar niet.

In de begintijd van het azc kwamen de mensen uit het oude Joegoslavië naar Schalkhaar. Je kon de oorlog in hun ogen zien. Daarna kwamen vele andere groepen, en ook wij hebben ons wel eens afgevraagd of het echt vluchtelingen waren.

Uiteraard zitten er altijd rotte appels tussen, maar dan moet je wel onderscheid maken tussen de goedbedoelende mensen en de rotzakken. Aangezien er ook autochtonen in de gevangenis zitten, zal geen weldenkend mens toch concluderen dat dus álle Nederlanders bandieten zijn.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer