Volledig scherm
Op het Grote Kerkhof staan deze twee mega-giraffes. © Foto Liselotte Kolthof

Liever lichtfiguren bekijken in Deventer dan ‘bankhangen’

Tot de jaarwisseling baadt het stadscentrum van Deventer in prachtige sfeerverlichting.  Op diverse pleinen zijn lichtfiguren geplaatst. Bezoekers die Deventer binnenkomen vanaf het station zien vanuit de verte op de kop van de Brink al een 7 meter grote Scrooge.  

Gemeente Deventer, ondernemers en vastgoedeigenaren trokken vorig jaar 4,5 ton uit om Deventer voor vijf jaar te verzekeren van dit lichtspektakel. Het aantal lichtfiguren is dit jaar uitgebreid. 

Ontelbare lampjes

Op  onder meer de Brink,  het Grote Kerkhof,  het  Broederenplein en het Lamme van Dieseplein staan de metershoge figuren: giraffes, een rendier, een mega-grootte teddybeer. De figuren zijn allemaal opgebouwd uit ontelbare lampjes. Dit weekend waren ze voor het eerst te zien en het leidde al tot veel belangstelling. Geregeld halen voorbijgangers hun mobieltje tevoorschijn en maken een kiekje of een selfie. 

Volledig scherm
Hier een beeld van het Lamme van Dieseplein. © Foto Liselotte Kolthof

Uitgebreider

Onno van der Laan en zijn vrouw bekijken het grote verlichte rendier op het Lamme van Dieseplein uitgebreid. ,,Prachtig’',  zegt de Deventenaar. ,,We wisten dat het dit jaar nog uitgebreider was dan vorig jaar. Mijn vrouw en ik hebben allebeide gewerkt vandaag, maar we zeiden: we kunnen gaan bankhangen, maar ook even de lichtfiguren bekijken. Het is zeker de moeite waard. We gaan een rondje langs de lichtfiguren maken en dan ergens een patatje eten.’’

Meer bezoek

Binnenstadsmanager Peter Brouwer hoopt dat de lichtfiguren ook zal leiden tot meer binnenstadsbezoekers de komende weken. Er staan ook verlichte welkomstborden boven de entrees van de winkelstraten, met de tekst Welkom in Deventer. Ook de bomen in het centrum zijn verlicht en er zijn ‘lichtkorven’ geplaatst, die een lichtjesspoor vormen tussen station en Brink. 

Volledig scherm
En op de kop van de Brink mag Scrooge ook niet ontbreken, zeker met het oog op het Dickens Festijn dat volgende maand ook weer gehouden wordt in de oude Deventer binnenstad. © Foto Liselotte Kolthof

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer