Volledig scherm
PREMIUM
,,Het is wel even wennen zo’n nieuwe huisgenoot. Maar ik ben absoluut blij dat ik het gedaan heb.” © Liselotte Kolthof

Linda uit Deventer nam vluchteling Alaa drie maanden in huis: ‘Ik ben blij dat ik hem kon helpen’

Op dit moment wachten duizenden vluchtelingen met een verblijfsvergunning in asielzoekerscentra op een woning. Dankzij het vrijwilligersinitiatief Takecarebnb kunnen deze statushouders tijdelijk bij een Nederlands gastgezin logeren en zo sneller de taal leren en sociaal integreren. Dat gebeurt overal in Nederland; ook in Zutphen en Brummen en bij Linda Nederhoed uit Deventer.

Linda (45) nam eind vorig jaar voor drie maanden de 21-jarige Alaa Ali in huis. ,,Toen een paar jaar geleden die enorme vluchtelingenstroom op gang kwam, greep me dat zo aan. Ik moest gewoon iets doen”, zegt ze daarover. Takecarebnb bestaat sinds 2015, maar Linda had er toen nog nooit van gehoord. Op eigen initiatief deed ze al wel iets vergelijkbaars. ,,Hier in Schalkhaar is een AZC. Ik zag een oproep op Facebook en via via kwam ik in contact met Ahmed. Hij is een keer komen eten en uiteindelijk heeft hij hier een aantal periodes gelogeerd.”

  1. Metamorfose: Van een lege Heilig Hart kerk naar een straks bruisend schoolgebouw in Deventer
    PREMIUM

    Metamorfo­se: Van een lege Heilig Hart kerk naar een straks bruisend schoolge­bouw in Deventer

    Van de buitenkant is de Heilig Hart nog dezelfde kerk. Er staan alleen al tijden busjes en werkcabines opgestapeld op het voorterrein. Bouwmensen lopen af en aan. Maar op het oog is er nog weinig te zien. Binnen des te meer. De bouwers hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de nieuwe Deventer school in mei open kan. De contouren van tien lokalen in het middenschip tekenen zich af. Een kijkje in de kerk die school gaat worden.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer