Volledig scherm
Campagnebeeld ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’. © Deventer Verhaal

Ludieke protestactie: ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’ in Deventer

Met de actie ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’ wil Deventer Verhaal de gemeenteraad oproepen het museum te behouden. Cultuurwethouder Carlo Verhaar wil liever geen vast museum, maar een reizende expositie met een dinosaurus van LEGO in de Bergkerk. Volgens Deventer Verhaal vraagt ook een reizende expositie forse investeringen waarbij een groter aantal bezoekers niet gegarandeerd is. Juist een vast Speelgoedmuseum is volgens de museumorganisatie de beste manier om het brede publiek, inclusief schoolklassen, te bedienen.  

Vandaar de ludieke Dino-actie van Deventer Verhaal. Zij hoopt dat zoveel mogelijk mensen in het Speelgoedmuseum of thuis een dino gaan maken van bijvoorbeeld klei, hout, LEGO of papier.  Daarna is het de bedoeling een foto van de dino op sociale media te plaatsen met de hashtag: #bouweendino. De makers van de mooiste exemplaren wordt gevraagd hun bouwwerk in bruikleen te geven voor een pop-up dino-tentoonstelling in het Speelgoedmuseum die dinsdag 30 april opent. Op www.speelgoedmuseumdeventer.nl/bouweendino worden alle ingezonden dino’s geplaatst. Na afloop van de tentoonstelling krijgt iedereen zijn of haar dino terug. 

Petitie

Twee weken geleden maakte de wethouder van cultuur, Carlo Verhaar, bekend dat het Deventer college van plan is het Speelgoedmuseum te sluiten. Al meer dan 4.300 mensen ondertekenden inmiddels een petitie voor behoud van het Speelgoedmuseum. Van de ruim 3.000 mensen die de poll van De Stentor invulden spreekt 90 procent zich uit vóór het Speelgoedmuseum. 

De gemeenteraad schaarde zich in 2016 vrijwel unaniem achter het plan van Deventer Verhaal om het Speelgoedmuseum voor Deventer te behouden. Zij stelden bovendien eenmalig 1,5 miljoen euro beschikbaar voor een vernieuwing van het verouderde museum en structureel drie ton per jaar voor de exploitatie hiervan.

 1. Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaanse wagen
  PREMIUM
  VIDEO

  Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaan­se wagen

  Amerikaanse auto's zijn z'n lust en zijn leven. Hij bezat ze, sleutelde eraan. Tot Roy van den Bosch (47) uit Twello vijf jaar geleden wordt getroffen door een hersenbloeding. Het is direct foute boel volgens de artsen. Ouders Jose en Eddie krijgen te horen dat hij nog wellicht drie maanden te leven heeft. Vijf jaar later en vele hersenbloedingen en TIA's verder is Roy er nog steeds. Deze zondag komt een ultieme wens voor hem uit: nog één ritje in een Amerikaanse wagen.
 2. Pingpongen in Deventer skatebaanpark doorslaand succes en krijgt vervolg
  PREMIUM
  VIDEO

  Pingpongen in Deventer skatebaan­park doorslaand succes en krijgt vervolg

  Een ludiek initiatief zorgde zaterdagavond voor spektakel en een bijzonder tafeltennissfeertje. Voor de gelegenheid was het indoorskatepark van Burnside in Deventer het decor van een ‘pingpong championship’. Tafeltennistafels stonden zelfs in de half-pipes. Een dj zorgde voor dampende muziek, lichteffecten, een rookblazer en publiek, dat met een biertje in de hand enthousiast om de tafels hing, zorgden voor een niet-alledaagse tafeltennis-entourage.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer