Volledig scherm
Campagnebeeld ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’. © Deventer Verhaal

Ludieke protestactie: ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’ in Deventer

Met de actie ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’ wil Deventer Verhaal de gemeenteraad oproepen het museum te behouden. Cultuurwethouder Carlo Verhaar wil liever geen vast museum, maar een reizende expositie met een dinosaurus van LEGO in de Bergkerk. Volgens Deventer Verhaal vraagt ook een reizende expositie forse investeringen waarbij een groter aantal bezoekers niet gegarandeerd is. Juist een vast Speelgoedmuseum is volgens de museumorganisatie de beste manier om het brede publiek, inclusief schoolklassen, te bedienen.  

Vandaar de ludieke Dino-actie van Deventer Verhaal. Zij hoopt dat zoveel mogelijk mensen in het Speelgoedmuseum of thuis een dino gaan maken van bijvoorbeeld klei, hout, LEGO of papier.  Daarna is het de bedoeling een foto van de dino op sociale media te plaatsen met de hashtag: #bouweendino. De makers van de mooiste exemplaren wordt gevraagd hun bouwwerk in bruikleen te geven voor een pop-up dino-tentoonstelling in het Speelgoedmuseum die dinsdag 30 april opent. Op www.speelgoedmuseumdeventer.nl/bouweendino worden alle ingezonden dino’s geplaatst. Na afloop van de tentoonstelling krijgt iedereen zijn of haar dino terug. 

Petitie

Twee weken geleden maakte de wethouder van cultuur, Carlo Verhaar, bekend dat het Deventer college van plan is het Speelgoedmuseum te sluiten. Al meer dan 4.300 mensen ondertekenden inmiddels een petitie voor behoud van het Speelgoedmuseum. Van de ruim 3.000 mensen die de poll van De Stentor invulden spreekt 90 procent zich uit vóór het Speelgoedmuseum. 

De gemeenteraad schaarde zich in 2016 vrijwel unaniem achter het plan van Deventer Verhaal om het Speelgoedmuseum voor Deventer te behouden. Zij stelden bovendien eenmalig 1,5 miljoen euro beschikbaar voor een vernieuwing van het verouderde museum en structureel drie ton per jaar voor de exploitatie hiervan.

  1. Nieuwe naam gezamenlijk orkest Overijssel en Gelderland kost 73.000 euro: ‘Ongehoord’
    PREMIUM

    Nieuwe naam gezamen­lijk orkest Overijssel en Gelderland kost 73.000 euro: ‘Ongehoord’

    Er was een flink geldbedrag nodig om tot een nieuwe naam te komen voor het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. Die twee gingen in september dit jaar samen verder onder de naam ‘Phion, orkest van Gelderland & Overijssel’. Hoeveel deze naamswijziging had gekost, werd niet naar buiten gebracht. Maar na vragen van de PVV-fractie aan het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel is er nu toch duidelijkheid. Het prijskaartje: 73.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer