Volledig scherm
De Deventer overlevers eerder dit jaar op bezoek bij Lodewijk Asscher in Den Haag. Vlnr Willem Kers, Carel Roelvink, Tonnie Lunenburg en Jan Dijk. © FOTO HISSINK

Manifestatie ‘Overlevers’ voor goed pensioen op Grote Kerkhof Deventer

Op initiatief van de Deventer ‘Overlevers‘ wordt maandag 18 maart op het Grote Kerkhof een manifestatie gehouden voor een goed pensioen. Hiermee ondersteunen de vier de landelijke pensioenactie die op diverse plekken wordt gehouden door de gezamenlijke vakbonden. De manifestatie begint om 10.45 uur.

De Deventer overlevers voelen zich door geen enkele politieke partij vertegenwoordigd en jaren geleden al in de steek gelaten door de PvdA. Ze behoren tot de vergeten groep, vinden ze zelf. Een groep mensen die net boven het sociaal minimum zitten, en dus geen aanspraak kunnen maken op toeslagen. Tegelijkertijd zien ze hun pensioen, waarvoor ze vele jaren hebben gewerkt, kelderen. Sinds medio vorig jaar verkondigen ze hun boodschap. Dat heeft ook al tot enkele ontmoetingen met PvdA-leider Lodewijk Asscher geleid.

‘In eigen stad geluid laten horen‘

Woordvoerder Carel Roelvink van de overlevers is verheugd over de manifestatie in Deventer. ,,Ik hoop dat iedereen die zich door onze boodschap voor een beter pensioen aangesproken voelt, maandag naar het Grote Kerkhof komt. Iedereen die eigenlijk te weinig heeft om van te leven, maar teveel geld om dood te gaan.  De gewone arbeiders. De vakbond houdt zelf geen bijeenkomst in Deventer, maar in Arnhem. Om daar naartoe te gaan zouden we weer kosten moeten maken en juist voor ons als overlevers is het belangrijk dat we gewoon in onze eigen stad ons geluid kunnen laten horen.’’

Volledig scherm
PvdA-leider Lodewijk Asscher bezocht de Deventer overlevers vorig jaar. © FOTO HISSINK

Pensioen-eisen

Dat geluid sluit aan bij de ‘eisen‘ op landelijke actiedag van de vakbonden. Zo wordt gepleit voor het bevriezen van de AOW-leeftijd en het schrappen van de boete op eerder stoppen met werk. Ook moet er indexatie van de pensioenen komen, dus al de prijzen van boodschappen stijgen, moet het pensioen ook omhoog. Ook moet iedereen die werkt, of je nou een vast contract hebt of je bent zzp-er of uitzendkracht, erop kunnen rekenen een goed pensioen op te kunnen bouwen.

Politiek ondersteunt

De linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP ondersteunen de actie van de Overlevers, die wordt gecoördineerd door PvdA-lid Tanja Eekhuis. Zij trok sinds de overlevers zich vorig jaar in de Stentor roerden, op met de vier mannen.  Niet alleen de overlevers zullen op het podium hun zegje doen, dat geldt onder andere ook voor de inmiddels Deventer ex-wethouder Jan Jaap Kolkman (PvdA). Ook is er volgens Eekhuis muziek. De manifestatie neemt ongeveer drie kwartier in beslag.

Deze dagen worden flyers van de actie in Deventer her en der verspreid, om zo inwoners op te roepen maandag te komen. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Gaat Go Ahead Eagles promoveren naar de eredivisie?

Gaat Go Ahead Eagles promoveren naar de eredivisie?

  • Ja! Ik heb er alle vertrouwen in. (68%)
  • Nee, het gaat mis tegen RKC (16%)
  • Ik durf geen voorspelling te doen (16%)
2789 stemmen