Volledig scherm
Het terrein van de vroegere kunstijsbaan in beeld. Een groot deel mag niet worden bebouwd vanwege de geurhindercirkel door de rioolwaterzuivering iets verderop. © archief

‘Meer ambitie bij nieuwbouw kunstijsbaan’

Deventer moet meer ambitie tonen bij de bouwplannen op het vroegere ijsbaanterrein aan de Rembrandtkade en strook langs het sportcomplex. Dat stellen Deventenaren John van Laar en Sape Braaksma (oud-raadslid) in een inspraakreactie bij de gemeenteraad.

Dit najaar werd duidelijk dat Deventer gaat voor hoofdzakelijk laagbouw. Waarbij een groot deel van de vroegere ijsbaan onbebouwd blijft door een geurhindercirkel van de rioolwaterzuivering.

Beide critici vinden dat de gemeente zich te makkelijk bij die laatste belemmering neerlegt. Ook vragen ze zich af hoe het kan dat Deventer in 2008 ging voor woontorens en miljoenenwinst en het nu veel bescheidener aanpakt. Wethouder Jan Jaap Kolkman (PvdA) houdt rekening met 6 ton verlies.

Pothoofd

De locatie aan de IJssel verdient volgens beide Deventenaren in zijn geheel of deels beelbepalende hoogbouw, vergelijkbaar met de penthouses op Pothoofd. Aan de zuidkant van Deventer langs de IJssel.

Braaksma en Van Laar missen betrokkenheid van de gemeenteraad bij de recente herstart van de planvorming na 2008. Na overleg met de buurt kwam het college van B en W in september ‘opeens met een plan naar buiten kwam, met fundamenteel andere uitgangspunten dan in 2008’, zonder inbreng van de raad. ‘Onbegrijpelijk bij een belangrijke, unieke plek aan de IJssel, die heel Deventer aangaat.’

De gemeenteraad stelt woensdag de contouren vast voor de nieuwbouw.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer