Volledig scherm
De indrukwekkende wolk boven Deventer waaruit de hagel viel. © rgv

Meteoroloog Jordi Bloem: ‘Hyperlokale hagelbui zoals in Deventer bijna niet te voorspellen’

Hagelstenen zo groot als knikkers. Ze vielen woensdagavond bijna vanuit het niets met bakken uit de lucht boven delen van Deventer. De neerslag van klompjes ijs hield enkele minuten aan en zorgde lokaal voor flinke schade. Slechts een paar kilometer verderop gebeurde daarentegen praktisch niets. Hoe kan dat? Volgens meteoroloog en weerman Jordi Bloem van MeteoGroup ging het om typische zomerhagel: ,,Die valt alleen zeer lokaal en is bijna niet te voorspellen.”

Waar ze woensdagavond rond half acht onder andere in de woonbuurt Blauwenoord in Deventer hagelstenen ter grootte van euromuntstukken uit de hemel zagen vallen, gebeurde een paar kilometer verderop praktisch niets en dreven alleen wat donkere stapelwolken voorbij. Een zeer lokale wolkbreuk, volgens weerman Jordi Bloem van MeteoGroup zeker niet uitzonderlijk. ,,Het is bijzonder als je het meemaakt, zulke grote hagelstenen. Maar het gebeurt vaker, zeker in de maanden juni, juli en augustus. Dit was typische zomerhagel, die ontstaat bij warm weer en een hoge luchtvochtigheid. Dan vinden veel turbulente bewegingen plaats in een stapelwolk.”

Deventenaar Ronald Hissink zag de hagelstenen woensdagavond vanuit het niets neerdalen, verklaarde hij tegenover de Stentor. Volgens hem sloeg het weer plots om en werd het op een rare manier stil. Weerman Bloem herkent dit. ,,Dan kleurt de lucht ineens anders en vanuit het niets kan het ineens losgaan, vaak gepaard met onweer. In de atmosfeer heeft zich dan al een heel proces afgespeeld.”

Volledig scherm
Hagel in Deventer. © FOTO HISSINK

Zomerhagel

Zomerhagel is anders dan winterhagel, ook wel korrelhagel genoemd. In de winter is de hagel meestal minder intens, zegt Bloem. ,,Die korrels zijn zachter, kleiner en bevatten veel lucht. Zomerhagel zoals die in Deventer neerdaalde is harder en kan dus ook meer schade veroorzaken. Die hagel kan zo groot worden omdat ijskristalletjes in de wolken heen en weer worden geslingerd, waardoor steeds weer een nieuw laagje ijs eromheen ontstaat. Warmte vanuit een stad kan hierop van invloed zijn, maar ook vochtigheid van een rivier kan meespelen. Er zijn veel factoren die invloed hebben en daardoor is zo'n hyperlokale wolkbreuk bijna niet te voorspellen. Pas kort van tevoren kun je het zien aankomen.”

  1. Stekker uit plan voor huis voor herstellende verslaafden in Vijfhoek in Deventer: ‘Zonder steun buurt kan het niet’
    PREMIUM

    Stekker uit plan voor huis voor herstellen­de verslaaf­den in Vijfhoek in Deventer: ‘Zonder steun buurt kan het niet’

    Axicure werd twee jaar geleden opgericht door Rob en Esther Lubberts en telt in andere Deventer wijken al drie andere woningen waar herstellende verslaafden wonen. Dat gaat vrijwel probleemloos, niet alleen volgens de stichting, maar ook volgens buren en woningcorporatie Ieder1. Daar werd anders gereageerd op de komst van de bewoners, zegt Esther Lubberts. ,,Hier was veel meer weerstand. Het angstzweet brak me bijna uit op de info-avond. Daar kwam in eerste instantie 23 keer nee binnenlopen. ”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer