Jan de Vries overhandigt een archiefdoos aan directeur HCO Vincent Robijn. Het archief van Thomassen en Drijver is van 200 meter naar 50 meter teruggebracht en wordt overhandigd aan de Athenaeumbibliotheek.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan de Vries overhandigt een archiefdoos aan directeur HCO Vincent Robijn. Het archief van Thomassen en Drijver is van 200 meter naar 50 meter teruggebracht en wordt overhandigd aan de Athenaeumbibliotheek. © FOTO HISSINK

Meters geschiedenis van Deventer blikfabriek voor eeuwigheid veiliggesteld

Deventer en blik zijn met elkaar verbonden. De bijnaam koekstad had misschien wel net zo goed blikstad kunnen zijn. Nog immer wordt de grootste speler op de Europese blikmarkt geleid vanuit Deventer. Daarom is het stadsarchief dolgelukkig dat het oude bedrijfsarchief behouden is, en nu te lezen is voor iedereen. Bewaard voor de eeuwigheid. Net als blik zelf, is CEO Woep Moller van het huidige Ardagh de vrijwillige archivarissen dankbaar.

Het had weinig gescheeld of de historische papieren waren bij verhuizing vanaf de Zuthpenseweg in 2007 verdwenen. Meters en meters papier bleven achter. Tweeduizend dozen, tweehonderd meter archief, vol met rapporten, verslagen. ,,Archiveren en het bedrijfsleven: dat is een wat lastige combinatie”, weet Vincent Robijn, directeur van het Historisch Centrum Overijssel bij de symbolische overhandiging van het archief aan het HCO. ,,Terwijl het juist voor een stadscollectie van belang is. Mensen uit de stad en wetenschappers moeten er bij kunnen. Thomassen & Drijver is een begrip en de organisatiestructuur zegt ook veel over de historie van een stad.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer