Volledig scherm
Kletsen op het schoolplein. Foto ter illustratie © Charlotte Odijk

Migrant en autochtoon vooral in arme Deventer wijk tegenover elkaar

In Deventer zijn scherpe tegenstellingen tussen autochtonen  en allochtonen. Met name in armere wijken hebben veel inwoners het beeld dat asielzoekers en migranten alles in de schoot geworpen krijgen. Dat leidt tot spanningen.  Zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente. 

Die spanningen leiden tot 'territoriaal gedrag' en groepsvorming in bijvoorbeeld de Rivierenwijk en Keizerslanden, waarbij mensen op basis van afkomst worden uitgesloten. 

Sentimenten

Deventer liet door het Arnhemse Bureau Beke, een sentimentenmonitor opstellen, een momentopname van de spanning in Deventer samenleving.  Het is de eerste gemeente in Nederland die zo'n onderzoek laat doen. De  gesignaleerde sentimenten leven vooral op sociale media, maar uiten zich ook in de praktijk.  

In de Rivierenwijk, waar veel migranten wonen, bleken de tegenstellingen eerder al uit het stemgedrag. In de ene helft van de wijk kreeg de PVV van Wilders de meeste stemmen kreeg, gevolgd door Denk. In het andere deel van de wijk was de verhouding exact andersom.

Discriminatie

De onderzoekers , die 67 professionals face-to-face interviewden en 750 vragenlijsten ingevuld terugkregen, wijzen er op dat volgens deelnemers ook 'omgekeerd' discriminatie plaatsvindt. Zo zouden Nederlanders niet welkom zijn in Turkse horecagelegenheden.

Volgens burgemeester Andries Heidema is het rapport geen spectaculaire verrassing. ,,Groepsvorming  op zich is al zo oud als de mens, maar wat we ook zien is dat op bepaalde plekken mensen het gevoel hebben dat ze met de rug naar de overheid staan, dat ze er niet bij horen.'' 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer