Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie. © Koen Suyk

Miljoenenproject verbreding A1 (bijna) geruisloos van start. ‘Niet met gele hesjes in de berm’

Geen grootschalige protesten van omwonenden of natuurorganisaties die de barricade opgingen. Het megaproject rond de verbreding van de A1 gaat volgende maand van start na een (bijna) geruisloze voorbereiding. Met 400 miljoen euro en tien jaar werk één van de grootste en langstlopende infraprojecten van Rijkswaterstaat. ,,Ook wij profiteren van een bredere A1, daarom staan we niet met gele hesjes in de berm”, denkt John Relou van Belangenvereniging Bathmen

Het is vaste prik voor zijn chauffeurs. Na een lange dag werken aansluiten in de file op de A1 bij Bathmen of Twello. En kantoorpersoneel dat steevast te laat komt vanwege het zoveelste ongeluk. Roy van Verseveld van Vos Transport in Deventer noemt het fileleed op de verkeersader ‘vreselijk’. ,,Het gebeurt zelfs af en toe dat mijn chauffeurs moeten overnachten, omdat ze niet op tijd terug kunnen komen”, omschrijft hij de gevolgen.

Vooral de piekmomenten rond de spits zijn een heikel punt voor het transportbedrijf met 350 vrachtwagens die rijden in binnen- en buitenland. De verbreding is dan ook hard nodig, vindt Van Verseveld. Hoeveel economische schade dat zou besparen, heeft hij nooit berekend. ,,Als we al die extra uren die we kwijt zijn aan files op de A1 uitrekenen, is dat iets om moedeloos van te worden.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer