Volledig scherm
© Taina Monteiro

Minder mbo'ers naar Saxion: 'Gevolg van afschaffing studiebeurs'

DEVENTER - Het afschaffen van de studiebeurs zorgt blijvend voor minder voltijdstudenten in het hoger beroepsonderwijs. Met name mbo’ers melden zich minder snel aan, zegt bestuursvoorzitter Wim Boomkamp van Saxion Hogescholen.

Het hoger beroepsonderwijs hoopte vorig najaar dat het een schrikreactie was, die twaalf maanden later wel zou zijn weggeëbd. Maar ook dit schooljaar hebben zich weer een paar procent minder voltijdstudenten ingeschreven bij Saxion Hogescholen, nadat vorig jaar de instroom met zes procent daalde.

Afschaffing studiebeurs
„Landelijk was de daling vorig jaar zelfs acht procent, we zijn het er allemaal wel over eens dat dit een gevolg is geweest van de afschaffing van de studiebeurs”, zegt Boomkamp. Saxion komt voorlopig niet in de problemen door de daling. De scholengroep groeit namelijk sterk in het deeltijdonderwijs en krijgt ondanks de dalende instroom van Duitse studenten steeds meer buitenlanders die zich inschrijven. Al met al telt de school dit jaar één procent meer nieuwe studenten dan in de herfst van 2015.

Zorgen
„Waar ik me wel ernstig zorgen over maak, is het feit dat mbo’ers nu veel minder vaak de stap naar het hbo nemen na het behalen van hun diploma”, zegt Boomkamp. „Deze instroom is bij ons afgenomen van 1050 naar 800 studenten vanuit het ROC van Twente. De havisten blijven wel komen, maar bij de mbo’ers gaat het mis.”

'Sociale ongelijkheid'
Boomkamp ziet in het opnieuw gedaalde aantal nieuwe inschrijvingen vanuit het mbo de bevestiging van zijn eerder geuite vrees dat het hbo als emancipatiemotor onder druk komt te staan. „De afschaffing van de studiebeurs blijkt nu echt een drempel op te werpen in bevolkingslagen waar doorstuderen geen vanzelfsprekendheid is. Juist nu de samenleving vraagt om relatief veel meer hoogopgeleiden. Sociale ongelijkheid is echt een probleem.”

Dat veel voormalige mbo’ers ook nog eens stranden in het hbo, is volgens Saxion geen groeiend probleem.

  1. Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk
    video

    Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk

    Tiny Heijmans uit Geffen, finalist van het verspreidingsgebied Brabants Dagblad, is op de KNVB Campus in Zeist uitgeroepen tot winnaar van de Clubhelden van de amateursport 2017. Als vrijwilliger van Nooitgedacht, de voormalige club van Ruud van Nistelrooij, ontving hij 10.000 euro voor zijn club. Harderwijker Goossen Luytjes, als VVOG-vrijwilliger de winnaar van het Stentor-gebied, haalde de top-drie niet maar ging wel met een minicruise naar huis.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer