Monique en Herman Fiselier willen graag twee mini-windmolens plaatsen in hun tuin. Maar gemakkelijk is dat niet. Ze lopen aan tegen hoge kosten voor een vergunning.
Volledig scherm
PREMIUM
Monique en Herman Fiselier willen graag twee mini-windmolens plaatsen in hun tuin. Maar gemakkelijk is dat niet. Ze lopen aan tegen hoge kosten voor een vergunning. © Ronald Hissink

Mini-windmolens plaatsen bij je huis? Deze Okkenbroekers lukt het niet: ‘Onbegrijpelijk’

Mega-windturbines, wie heeft er geen mening over. Alleen een paar kleine molentjes op je dak zou toch geen problemen op moeten leveren? Althans, zo dachten Monique en Herman Fiselier. De Okkenbroekers willen graag zelf energie opwekken, maar lopen tegen een muur aan bij de gemeente Deventer. „Iedereen denkt dat er een grote molen van 150 meter hoog komt te staan.”

6 reacties

 • Super Grover

  2 maanden geleden
  Een stevig geprijsde (in NL ca. €5000) kleine windturbine (1,5m) op een mast (13m) in een polder bij de dijk van een meer. Produceert jaarlijks gemiddeld 600kWh . Ter vergelijk eenzelfde geldbedrag aan zonnepanelen produceert gemakkelijk 3000kWh. En dat zonder onderhoud. Bovenstaand voorbeeld moest in 15 jaar namelijk al zes keer naar beneden gehaald worden voor reparaties. Maar terugverdientijd is niet voor iedereen belangrijk, off-grid kun je soms uiteindelijk niet zonder...
 • Wankja Ferguson

  2 maanden geleden
  Vroeger stonden er allemaal tv ontvanger masten op de daken. Daar had ook niemand moeite mee.
 • M Vdongen

  2 maanden geleden
  Dit soort zaken zijn kompleet niet interessant buiten niche applicaties. Op een boot of de buitenruimte als je echt offgrid wilt gaan. Binnen de bebouwde is het al totaal niet interessant om een HAWT te plaatsen. Veel turbulentie en wind schaduwen. Op de gemiddelde 4 a 5 m/s wind in NL (op hoogte ) zit je misschien op ca 12.5% van de rated power van een turbine. Minus de inefficienties van een locatie. Met 5 m/s zit je op ca max 30watt.
 • Hans Kelderman

  2 maanden geleden
  In India is het heel gewoon windmolens met een doorsnede van 2,5 meter. Maken nagenoeg geen geluid en zeer effectief, Maarten Jan stuurman heeft weinig kennis hier over, denk ik.
 • gerrit van den Brink

  2 maanden geleden
  Deze kleine windmolens leveren door hun zeer beperkte diameter bijna geen stroom. Even wat onderzoek doen en je weet dat deze dingen niet werken. Daarnaast zijn dit soort molens ook niet uitgerust met een systeem om uit te schakelen bij harde wind, dus gevaar voor de omgeving. Geluid bij harde wind zal ook wel wat meer zijn als hier wordt gezegd.

Deventer