Volledig scherm
Het beeld dat de wereld overging: Louwes wordt in hoger beroep tot 12 jaar cel veroordeeld. © Robin Utrecht

Misdaadjournalist Peter R. de Vries over Deventer moordzaak: ‘Nieuw bewijs ontlast Louwes niet’

updateHet vermeende ontlastende materiaal dat Maurice de Hond aandraagt in Deventer moordzaak levert ‘op zichzelf’ geen enkel bewijs op dat Ernest Louwes onschuldig is. Dat zeggen hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen, misdaadverslaggever Peter R. de Vries en Deventer advocaat Jan Vlug. ,,Dit verandert niets aan de zaak.”

Vandaag publiceerde De Volkskrant en opiniemaker de Hond over documenten en foto’s die zijn opgedoken in de Deventer moordzaak. Volgens de krant is daarmee opnieuw bewijs gevonden van vervalsingen door de toenmalige Technische Recherche in Raalte. Louwes’ advocaat Geert-Jan Knoops beweert dat dit een ‘nieuw licht werpt op de zaak.’

Verborgen

Het zou daarbij gaan om ontlastende vingerafdrukken, een nieuwe slachtofferfoto met ontlastende bloedvlek en uit het proces-verhaal zouden cruciale passages zijn verwijderd. Ook zou de blouse van de omgebrachte weduwe Wittenberg uit Deventer niet volgens de geldende normen zijn veiliggesteld. Opiniemaker Maurice de Hond heeft de cd-rom met deze informatie in bezit. Volgens De Hond leverde justitie de documenten en foto's zelf aan bij de verdediging, waarna enkele verborgen bestanden werden gekraakt.

‘Geen nieuwe informatie’

Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen zegt dat niet te zwaar moet worden gewogen aan de documenten en foto’s die nu zijn opgedoken. Van Koppen hield zich jarenlang bezig met de Deventer moordzaak. ,,Dit materiaal gaat allemaal om het belabberde eerste proces en het bijbehorende politieonderzoek, maar zegt niets over de feiten waarop Louwes uiteindelijk is veroordeeld. Dat is namelijk zijn DNA op de blouse van Wittenberg.”

Volgens Van Koppen zijn de feiten die op de cd-rom naar voren komen al lang bekend. ,,Dat is irrelevant voor de huidige zaak. Het OM heeft ook toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek. Maar uiteindelijk is Louwes veroordeeld vanwege het DNA dat op de blouse zat. Hoe komt dat DNA op die blouse?” Van Koppen zegt dat het feit dat de blouse niet volgens de geldende normen is veiliggesteld daar niets aan af doet.  ,,Als de advocaat-generaal van de Hoge Raad goed nadenkt zal dit geen enkele invloed hebben op de herziening die nu loopt.”

DNA op blouse 

Misdaadjournalist Peter R. de Vries sluit zich daar grotendeels bij aan. ,,Dit is op zichzelf niet ontlastend. Je zou er een aantal vragen over kunnen stellen, maar voor mij is nog altijd duidelijk dat Louwes de dader is. Dit nieuws zal niets veranderen aan het feit dat het DNA van Louwes op de blouse is gekomen.” Dat in het proces fouten zijn gemaakt is volgens De Vries geen reden om te twijfelen aan de juiste veroordeelde. ,,Ook een slecht onderzoek kan leiden naar de juiste dader.”

Deventer advocaat Jan Vlug, die ‘de klusjesman’ bijstond, een eerdere verdachte in de Deventer moordzaak, vindt dat De Hond ‘oude koeien uit de sloot haalt'. ,,Hij heeft het bijvoorbeeld over dat mes en de vingerafdrukken, maar we weten al tien jaar dat dit het moordwapen niet was.” Volgens Vlug is er wel een kans dat de bestanden reden geven om nieuw onderzoek te doen. ,,Als daadwerkelijk fouten zijn gemaakt moet de rechtbank daar opnieuw naar kijken.”

Herziening

De Hoge Raad laat weten dat de herzieningszaak rond de Deventer moordzaak  in ‘de afrondende fase’ zit. In 2014 is besloten om nader onderzoek in te stellen. Verschillende onderzoeken zijn afgerond, maar het wachten is op het nog niet afgeronde DNA-onderzoek. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer