Volledig scherm
© Ronald Hissink

Mist rond zware incidenten asielzoekers in Schalkhaar

SCHALKHAAR/DEVENTER - In kort tijd blijken er vier ernstige incidenten te zijn gebeurd op het azc Schalkhaar en de vroegere noodopvang in Deventer. De ernstige zaken worden niet door de politie gemeld. De politie verwerpt doofpot-theorieën.

26 januari 2017
Steekpartij in azc Schalkhaar. Op 10 oktober zou de 23-jarige Libiër Nasra F. een Algerijnse asielzoeker met een mes hebben gestoken. 29 december 2016
Brandstichting in azc Schalkhaar. Op 17 september 2016 zou de 24-jarige Iraniër Reza G. brand hebben gesticht op het azc. 8 november 2016
Steekpartij bij de kerk in Schalkhaar. Een 34-jarige asielzoeker uit Tunesië gaat een 31-jarige man te lijf met een mes.
6 september 2016
Ontucht in noodopvang Laan van Borgele. Op 1 maart zou de 22-jarige Syriër Mohammed A. een 6- jarig meisje in de noodopvang hebben aangerand of verkracht.

De delicten zijn zo ernstig dat de verdachten in drie van de vier zaken nog vastzitten. Grote vraag: waarom meldt de politie deze ernstige zaken niet? Een woordvoerder van de politie ontkent dat het bewust ernstige incidenten met asielzoekers niet meldt. Het naar buiten brengen van delicten ligt sinds de hervorming van de politie vooral op het bordje van de wijkagenten.

Toeval
Vier ernstige delicten in Schalkhaar en Deventer, waar asielzoekers bij betrokken waren, kwamen afgelopen maanden pas bij toeval of via de zitting bij de rechter naar buiten. ,,Maar het is niet zo dat we zaken achterhouden’’, zegt Ronald van der Leeden, coördinator media en publiciteit van de politie Oost-Nederland. ,,Integendeel, ik durf te zeggen dat de politie nog nooit zo open is geweest als nu.’’

Twitter
Het naar buiten brengen van delicten ligt sinds de hervorming van de politie vooral op het bordje van de wijkagenten. ,,Ons beleid is er op gericht dat de agenten zelf veel ruimte krijgen aan te geven wat er speelt. Dat doen ze via twitter of andere social media.’’ Veel wijkagenten, ook die in Schalkhaar, twitteren echter niet. Ook maakt de politie, volgens Van der Leeden, geen verschil tussen misdrijven waar asielzoekers van verdacht worden en die van niet-asielzoekers. ,,We informeren over de zaken zonder naar de afkomst van verdachten te kijken.

Impact
Of we zelf met een zaak naar buiten komen hangt af van de maatschappelijke impact. We hebben maandag zelf nog een delict naar buiten gebracht dat zich op het azc in Almelo afspeelt.’’ De politie Almelo meldde een poging tot brandstichting en het oppakken van vier verdachten in het azc op Facebook, nadat dagblad Tubantia daar eerder over had bericht.

Ontkenning
De wijkagent die in de eerste helft van 2016 een oogje hield op de noodopvang aan de Laan van Borgele ontkende in augustus tegenover een verslaggever van deze krant dat zich ernstige incidenten hadden voorgedaan in de noodopvang. Een maand later bleek een Syriër verdachte in een zedenzaak met een meisje van zes jaar. Van der Leeden: ,,Dit specifieke geval staat me niet bij, maar het staat de media altijd vrij om vragen te stellen aan de communicatie-afdeling. We zijn opener dan ooit.’’

Meldingen
Het Ministerie van Justitie houdt wel meldingen van azc’s bij. Azc Schalkhaar was in 2015 koploper met de meeste incidenten, van geweld tot zedendelicten: 197 keer werd de hulp van de politie ingeroepen. In de eerste helft van 2016 was dat 85 keer. De jaarcijfers over 2016 zijn nog onbekend.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer