Volledig scherm
In een speeltuintje ging het in augustus 2018 mis: het Openbaar Ministerie eist 10 maanden gevangenisstraf tegen de 20-jarige Sabri K.K. De man stond donderdag in Zwolle onder meer terecht voor het aanranden van twee meisjes van 9 en 10 jaar oud in een speeltuintje in Deventer. De moeder van een van de meisjes is diep geraakt door de negatieve reacties op internet. © De Stentor

Moeder van in Deventer speeltuintje aangerand meisje (9): ‘veroordelende reacties op internet doen ontzettend pijn’

,,Je kunt hier pas over oordelen als je het zelf hebt meegemaakt.” Huilend reageert de moeder van een van de jonge meisjes die in een speeltuintje in Deventer werden aangerand op allerlei negatieve reacties op internet. Daarin verwijten mensen de ouders dat ze de dader niet zelf hebben afgetuigd, maar de politie belden. 

Die reacties doen ontzettend veel pijn, zegt de Deventerse. Donderdag stond de man die wordt verdacht van het aanranden van haar dochtertje (9) voor de rechter in Zwolle. Tijdens die rechtszaak liet ze al weten dat de vader van haar kind met schuldgevoel kampt, omdat hij de politie belde en de man niet zelf fysiek aanpakte. 

Zelf vast

,,Dat mensen daar nu over oordelen raakt me heel erg”, zegt ze. ,,Doordat wij zo gehandeld hebben, zit hij nu vast. Als we hem zelf aangepakt hadden, hadden wij nu misschien vast gezeten. Wie had dan voor mijn kinderen moeten zorgen?”

Gevochten

Ze doet haar verhaal anoniem. Niet voor zichzelf, maar zodat haar dochter niet nog meer schade oploopt. ,,Niemand weet hoe we al die maanden hebben gevochten voor haar”, zegt ze. ,,We zijn hier al sinds het vorig jaar in augustus gebeurde mee bezig. Dit is mijn dochter overkomen en we doen er alles aan om te zorgen dat ze er zo goed mogelijk uitkomt.”

 Uitgezet

Het stoort haar bovendien dat er mensen zijn die zomaar wat roepen, zonder dat ze zich verdiepen in de zaak. Bijvoorbeeld over de straf (tien maanden cel) die tegen de verdachte door het OM werd geëist. Die strafmaat heeft deels te maken met de asielstatus van de man, die oorspronkelijk uit Soedan komt. De man heeft zijn daden bekend. 

Nooit meemaken

Na zijn straf is het plan om de man uit te zetten, naar Italië, waar hij in eerste instantie asiel aanvroeg. Het OM denkt dat de man eigenlijk behandeld moet worden, maar omdat hij uitgezet dient te worden komt hij niet voor (bijvoorbeeld) tbs in Nederland in aanmerking. 

,,Natuurlijk is tien maanden te kort voor wat hij onze dochter heeft aangedaan. Het is altijd te kort, maar daar is nu een reden voor. Mijn dochter kan straks weer veilig over straat. Je kunt hier pas over oordelen als je het zelf hebt meegemaakt en je kunt alleen maar hopen dat je zoiets nooit hoeft mee te maken.”

Volledig scherm
(Ver)oordelende reacties op Facebook doen de moeder van een van de meisjes ontzettend pijn. © De Stentor
Volledig scherm
Screenshot van Facebook. © De Stentor
  1. Moskeeën Oost-Nederland nog extra beveiligd, Medine in Raalte kan ‘meteen bellen’ met politie
    PREMIUM

    Moskeeën Oost-Nederland nog extra beveiligd, Medine in Raalte kan ‘meteen bellen’ met politie

    Moskeeën in Oost-Nederland hebben zich beraden op extra maatregelen rond het vrijdaggebed van vandaag. Aanleiding is de aanslag op twee islamitische gebedshuizen, vorige week vrijdag in Nieuw-Zeeland. Ook de schietpartij in Utrecht draagt bij aan de toenemende gevoelens van onveiligheid. Maar niet overal wordt nog extra gesurveilleerd. Niet nodig, zegt het Raalter moskee-bestuur. ,,Maar als er iets is kunnen we meteen de wijkagent bellen.’’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer