Monumentale status moet Molukse Maranathakerk in Deventer voor verder verval behoeden

videoIn de aanloop naar Open Monumentendag wil niemand het bevestigen, maar de verwachting alom is dat cultuurwethouder Carlo Verhaar vrijdag gaat bekendmaken dat de Molukse Maranathakerk in Keizerslanden gemeentelijk monument wordt. Dit moet na zes jaar vergeefse pogingen geld in te zamelen het startsein vormen voor een crowdfundingsactie waarmee de oh zo gewenste en noodzakelijke renovatie daadwerkelijk kan beginnen.

Verscholen tussen de rijtjeswoningen van het Oranjekwartier staat sinds 1992 de Maranathakerk. Het gebouw is ontworpen door Aldo van Eyck - de belangrijkste architect uit de wederopbouw - en aangekleed door kunstenares Iene Ambar. De tand des tijds heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten, maar het lukte de Molukse gemeente van Deventer tot op heden niet om het geld voor een grootscheepse opknapbeurt in te zamelen. In 2013 werd voor het eerst een noodkreet geslaakt. Toen was ongeveer 100.000 euro nodig. Vijf jaar later werden de kosten geschat op twee ton. 

  1. Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’
    PREMIUM

    Hoe opiniepei­ler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interes­seert me niet’

    Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer