Morgen is het weer even zomer, maar hier gaat de schaatsbaan gewoon open

Video„Het giet oan", zegt ijsmeester Tonnie Horstman met een lach op zijn gezicht. Horstman is er van verzekerd dat er zaterdagmiddag voor het eerst, dit winterseizoen geschaatst kan worden op de kunstijsbaan in De Scheg.

Terwijl een groot deel van Deventer zich bezighoudt met misschien wel de laatste echte zomerdag van dit jaar, staat ijsmeester Tonnie Horstman met een trotse houding op het ruim twee centimeter dikke ijs in Colmschate. Dat het deze week wat spannender is dan normaal, daar is de ijsmeester het wel mee eens. „Door de wind en de warme temperatuur was het even spannend, maar zoals het nu staat gaat het lukken." 

Ondanks het mooie weer en het weekend verwacht Horstman geen topdrukte. „De fanatiekelingen zullen vast en zeker komen, maar voor de  echte drukte moeten we wachten tot het gaat vriezen, want dan komt de schaatskoorts pas." 

Lange broek

De schaatsfanaten kunnen vanaf zaterdag de ijzers dus onder binden. Toch is het niet slim om vanaf het terras in de korte broek en blote bast op de fiets richting De Scheg te komen om even een paar rondjes te rijden. „Hoe warm het ook is, we zien zaterdag liever mensen in lange broek verschijnen", vertelt de ijsmeester. „Dit heeft vooral met de veiligheid te maken, schaatsen zijn scherp en die wil je liever niet in je kuit krijgen."

Dat het ijs nu dik genoeg is, betekent niet dat Horstman achterover kan leunen en zelf zijn schaatsen aan kan trekken. „We moeten het ijs goed in de gaten houden, de ideale dikte zit tussen de twee en drie centimeter." Hoe dikker het ijs, hoe meer energie het kost om het ijs bevroren te houden. 

Slee

Zodra het ijs de juiste dikte heeft, kan een gedeelte van de aandacht verschuiven naar het pleintje binnen in de schaatsbaan. „We willen ook nog graag een heuvel van sneeuw in het midden te bouwen. Hier kunnen de kinderen dan mooi vanaf glijden met een slee of band." De sneeuw die gebruikt gaat worden komt van het schaafsel van de ijsbaan af. 

Volledig scherm
IJsmeester Tonnie Horstman kan niet wachten op het nieuwe schaatsseizoen. © Ronald Hissink
  1. Laag water: Deventer Overslag Kombinatie kan het nog één maand volhouden
    PREMIUM

    Laag water: Deventer Overslag Kombinatie kan het nog één maand volhouden

    Het onderzoek dat de gemeente Deventer momenteel laat uitvoeren naar de versterking van de sluisdeuren is mooi, maar biedt Deventer Overslag Kombinatie (DOK) op korte termijn weinig soelaas. Sinds de Prins Bernhardsluis op maandag 6 augustus dicht ging, heeft het bedrijf nagenoeg geen leveringen via het water kunnen ontvangen. Al tien weken ligt DOK plat. Inmiddels gaat het omzetverlies richting de half miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Horen dieren en het Vogeleiland in Deventer bij elkaar?

Horen dieren en het Vogeleiland in Deventer bij elkaar?

  • Ja, de gemeente moet met twee ton voor een opknapbeurt voor Vogeleiland over de brug komen (77%)
  • Nee, het Vogeleiland zonder dieren kan prima. De gemeente kan twee ton prima anders besteden (23%)
764 stemmen