Volledig scherm
De Centrum Moskee aan de Smyrnadwarsstraat in Deventer. (Bron: Google Street View)

Moskee Deventer mag azan dagelijks laten klinken

DEVENTER - De Centrum Moskee aan de Smyrnastraat in Deventer kan voortaan dagelijks de azan laten klinken. Tijdens een enquête onder omwonenden heeft een minderheid zich tegen uitbreiding van de gebedsoproep uitgesproken.

Notaris Kuipers van Smalbraak notarissen maakte vrijdagochtend op Stadhuis de uitslag bekend van de enquête over het dagelijks laten klinken van de azan. Van de benaderde 495 huishoudens maakten er uiteindelijk 167 gebruik van de mogelijkheid om zich - anoniem - tegen een uitbreiding van de oproep tot gebed uit te spreken.

De moskee laat de oproep tot gebed nu één keer week - op vrijdag - horen, maar wil dit graag dagelijks doen. De buurt voelde zich overvallen door de uitbreiding. Na tussenkomst van wethouder Marco Swart werd besloten tot een enquête onder de direct omwonenden.

Minder dan de helft van de ontvangers van de peiling sprak zich uit tegen de dagelijkse azan. Als gevolg van deze uitkomst, kan de Centrum Moskee voortaan dagelijks de azan maximaal drie minuten laten horen tussen 12 en 14 uur. De moskee plaatst een geluidsbegrenzer, om er zeker van te zijn dat het volume van de azan beperkt blijft.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer