Motoragent Henry maakt zijn laatste rondje door Deventer

videoAlsof het zo moest wezen, ging de zon schijnen voor Henry van Oene (64). De gehele donderdagmiddag was grauw en grijs, tot zijn laatste ritje door Deventer begon. Na meer dan 33 jaar neemt Van Oene afscheid van de politie Deventer.

,,Wat een verrassing, ik zag het echt niet aankomen", zegt Van Oene glunderend. Gistermiddag werd de nieuwbakken pensionaris thuis opgehaald door zijn collega's. Zijn laatste ritje was officieel al eind december. Speciaal voor deze dag werd hij opgehaald door de Deventer motoragenten.

Veel respect

Van Oene klimt voor een fotootje De Waag op, uitkijkend op zijn collega's. Ze wuiven naar hem, met erg veel respect. ,,Mannen, luister goed. Motoren uit, helmen af. En klappen", is te horen. De 64-jarige geniet. De foto is klaar en op hetzelfde moment, komt er een scooter De Brink op rijden. Normaal gesproken een boete, toch? ,,Henry, Henry. Dit is je laatste kans, bekeur hem", wordt gekscherend geroepen. De scooterrijder 'vliegt' er gauw vandoor.

Tranen

Met tranen in zijn ogen vertelt Van Oene:. ,,Kijk ze nou staan. Ik had verwacht dat ik het werk en mijn collega's niet zo erg zou missen. Maar als ik dit zie, doet het toch wel wat met mij." Sinds 1985 was de politieagent actief op de motor.

Maar wat doe je, als je opeens stopt met je werk na zo'n lang dienstverband. ,,Simpel, ik heb genoeg hobby's waar ik nu veel tijd in kan stoppen. Af en toe zal ik het werk en de collega's gaan missen, maar het is goed zo", zegt Van Oene.

Weg  afgesloten

Hij wordt meegenomen door zijn collega's, op naar de volgende verrassing. Een deel van de Welle wordt afgesloten door verkeersregelaars. Alsof het koningspaar Deventer binnen gebracht wordt, zo ziet het eruit. Vrienden, familie en collega's wachten hem op bij café De Tobbe, aan de IJssel.

De motoragenten staan in lijn voor een erehaag. De deur wordt open gedaan door een collega. ,,Komt u maar, meneer", zegt de agent lachend. Dankbaar klapt iedereen. Van Oene opent zijn armen en de laatste groepsfoto wordt gemaakt. ,,Zo, nu tijd voor een drankje", roept hij.

Volledig scherm
Henry van Oene op de Brink, pal voor De Waag, met zijn collega's van de motorbrigade. © RONNY TE WECHEL
  1. Jan Terlouw: onder Kok lieten we te snel en te veel aan de markt over

    Jan Terlouw: onder Kok lieten we te snel en te veel aan de markt over

    ‘Een degelijke premier’ en ‘integere politicus’ noemt schrijver en oud-politicus voor D66 Jan Terlouw (86) de zaterdag overleden oud-premier Wim Kok (PvdA). Terlouw, voormalig vice-premier en minister van Economische Zaken (kabinet Van Agt) en van 1991 tot 1996 commissaris van de Koningin in Gelderland, had de laatste jaren geen contact meer met Kok. Hij is verrast door het overlijden van het PvdA-boegbeeld, met wie hij regelmatig te maken heeft gehad. ,,Ik wist niet dat hij ziek was.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Horen dieren en het Vogeleiland in Deventer bij elkaar?

Horen dieren en het Vogeleiland in Deventer bij elkaar?

  • Ja, de gemeente moet met twee ton voor een opknapbeurt voor Vogeleiland over de brug komen (78%)
  • Nee, het Vogeleiland zonder dieren kan prima. De gemeente kan twee ton prima anders besteden (22%)
563 stemmen