Mysterie in Dijkerhoek: gemaskerde mannen bekladden straten met #ZBNB

VideoHet wegdek in Dijkerhoek is in de nacht van donderdag op vrijdag door gemaskerde personen in blauwe overalls beklad met de leus #ZBNB. Hiermee vragen ze aandacht voor het bedreigde bijenvolk.

De tekst wordt versterkt door een afbeelding van een bij. Het sjabloon heeft op het eerste gezicht veel overeenkomsten met de onlangs verschenen actie van burgemeester Hofland van de gemeente Rijssen-Holten. 

Burgemeester

Hofland vroeg hiermee aandacht van de uitgevlogen jeugd om terug te keren naar de gemeente. De burgervader weet echter niks van de daad in Dijkerhoek. Bij nader onderzoek blijkt dat het de aanwonenden van de Tromopsweg in Dijkerhoek zijn. Met de leus ‘Zonder Bij Niet Blij’ vraagt de lokale beweging aandacht voor het bedreigde bijenvolk. 

Keihard of ludiek?

Of het om een ludieke- of keiharde actie gaat blijft in het midden. Volgens woordvoerder van de groep, André Heetkamp krijgt de nachtelijke actie, waar vier gemaskerde personen in blauwe overalls zijn gesignaleerd wel een vervolg. ,,Ja natuurlijk willen we hiermee een standpunt maken. Maar tegelijkertijd is het ook een voorbeschouwing van wat er komen gaat. Dat wordt morgenvroeg in Dijkerhoek duidelijk gemaakt. Hofland vindt het jammer dat de Holtense jeugd uitvliegt en niet meer terugkeert. Dat vinden wij van de bijtjes.’’ 

Bij de actiegroep zijn zes gezinnen betrokken. Heetkamp adviseert om voor de grote ontknoping social media in de gaten te houden. 

Volledig scherm
De bijtjes die op straten gespoten zijn. © Regien Klein Hegeman

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer