Volledig scherm
© Stichting Kinderen van Uganda

Na Deventer Koek nu ook Deventer Koffie

DEVENTER - Bij Rabobank Salland stroomt binnenkort Deventer Koffie uit de koffieautomaten. De bank ligt samen met Stichting Kinderen van Uganda aan de basis van dit product. Het zijn met name koffieboeren uit het Oost-Afrikaanse land die profiteren.

Bij Deventer Koffie - dat behalve aan de Lebuïnuskerk in het logo herkenbaar is aan de kleuren zwart, geel en rood uit de Oegandese vlag - zijn ook Deventer bedrijven betrokken. Van de Stempelwinkel tot sitebouwer Pixelpanters en van De Printhut (drukwerk) tot Fleur de Café, waar de koffie, een melange van twee verschillende soorten bonen, wordt gebrand.

Duurzaam doel
Stichting Kinderen van Uganda werkt sinds 2009 in de regio Kibinge. Vandaar dat voor Deventer Koffie is besloten de samenwerking aan te gaan met de coöperatie aldaar, met 2200 aangesloten koffieboeren. Uit Kibinge arriveert eerdaags een lading van 6.000 kilo robusta en van een zuidelijker opererende coöperatie nog eens 13.000 kilo arabica.Stichtingsvoorzitter Ruud Boon en Ed den Besten, directievoorzitter van Rabobank Salland, raakten een jaar geleden met elkaar in gesprek tijdens het Food for Thought-diner bij Fooddock en dit mondde uit in het idee voor Deventer Koffie.

Ook een bakkie?
Bedrijven en instellingen kunnen hun interesse kenbaar maken op www.deventerkoffie.nl. Particulieren zijn aangewezen op Roemar aan de Walstraat. Een pak van 250 gram gaat 5 euro kosten en een kilopak 17,95.Van de omzet vloeit 50 procent terug naar de coöperaties in Oeganda. Het geld komt onder meer ten goede aan het trainen van jongeren die zelf koffieboer willen worden.

Volledig scherm
© Stichting Kinderen van Uganda
Volledig scherm
Ruud Boon en Ed den Besten stonden aan de wieg van Deventer Koffie. © Ronald Hissink
Volledig scherm
© Stichting Kinderen van Uganda
Volledig scherm
© Stichting Kinderen van Uganda

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer