Volledig scherm
Foto archief. Buurtbewoners waren het vorig jaar zeker niet eens met het besluit dat een zwembad aan de Landstraat moest verdwijnen. Het leidde tot een soap. © FOTO HISSINK

Na zwembadsoap vorig jaar waarschuwt Deventer: geen zwembaden (en trampolines) op straat

Vorig jaar kreeg de gemeente Deventer landelijke hoon over zich heen, toen een zwembadje in volksbuurt het Rode Dorp weg moest. ,,We moesten daarover enorm in de verdediging", zegt gemeentelijk woordvoerder Maarten-Jan Stuurman. Mede daarom waarschuwt de gemeente nu preventief: geen trampolines en zwembaden in de openbare ruimte. 

Het Zwembad Dat Weg Moest, doopte een columniste van een landelijke krant het buurtzwembadje in het Rode Dorp van Wesley de Vries. Begonnen als initiatief voor de buurt, maar nadat hij dat zwembadje moest weghalen verwerd het buurtzwembad tot een soap met meerdere cliffhangers. Met hoofdrolspelers van gemeente, buurt tot woningcorporatie. De kwestie werd ook nog eens ruim uitgemeten in lokale, regionale en landelijke media. 

Waarschuwing

Uiteindelijk kwam er een oplossing, het zwembadje sneuvelde, maar Deventer stond er gekleurd op. Dit jaar pakt de gemeente Deventer het anders aan: op de website van de gemeente wordt nu al gewaarschuwd dat toestellen als trampolines en zwembaden niet mogen in de openbare ruimte. 

Deventer legt daarin fijntjes de regels uit: een trampoline of zwembad in eigen tuin mag natuurlijk, maar op een stoep of een veldje is dat niet toegestaan. Trampolinespringen is niet zonder gevaar, stipt de gemeente bovendien aan: jaarlijks moeten zo’n 3000 mensen naar de Eerste Hulp van een ziekenhuis met verwondingen als gevolg van trampolinespringen. 

Weloverwogen keuze

Een weloverwogen keuze, legt gemeentewoordvoerder Stuurman uit, mede voortkomend uit het feit dat men bij de gemeente ‘her en der’ alweer trampolines zag opduiken. ,,We hadden zoiets van: laten we nu aan het begin van het seizoen duidelijk maken dat het niet mag, maar ook waarom het niet mag.”

Verantwoordelijk

Die reden is eenvoudig, zegt hij. ,,De verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte ligt bij de gemeente. Als er iets gebeurt in de openbare ruimte, bijvoorbeeld een kind dat zijn been breekt, dan zijn wij verantwoordelijk en aanspreekbaar voor de schade. Dan zijn de gevolgen voor ons.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer