Het Vrijheidsbeeld is favoriet bij Linda Olthof. "I love it", zegt ze.
Volledig scherm
Het Vrijheidsbeeld is favoriet bij Linda Olthof. "I love it", zegt ze.

New York drijft op ambitie

DEVENTER/NEW YORK - Hoe zou het zijn om te emigreren naar een ver land en daar helemaal opnieuw te beginnen? Weg, op naar het onbekende. De Stentor verhaalt deze zomer over enkele avonturiers die de gok durfden te wagen. Vandaag aflevering 7: Linda Olthof acteert, regisseert en doceert in de wervelende metropool New York..

New York Jaarlijks brengen duizenden Nederlanders een bezoekje aan deze stad, soms slechts voor een weekend. Op de foto met het Vrijheidsbeeld, lopen over de karakteristieke Brooklyn Bridge en ontspannen in de groene stadsoase Central Park. Voor actrice Linda Olthof uit Deventer is dit alles dagelijkse kost. Zij kan New York al tien jaar lang haar 'hometown' noemen.

"Ik woon in de Upper West Side, tussen Central Park en River Side Park. Dit is van oudsher een joodse buurt met veel oude brownstone gebouwen en 'doormen'."

Een doorman is een typische New Yorkse portier. Deze mannen staan er om bekend dat ze alles weten van de bewoners van het gebouw dat zij beheren en gelden als dé ogen en oren van de stad.

Olthof: "Ik woon vlakbij Columbia University en dat betekent dat mijn buurt een mengeling is van studenten, oude joodse rijken en kunstenaars. Er wonen hier veel acteurs, schrijvers, beeldend kunstenaars en muzikanten. Komiek Jerry Seinfeld woont bijvoorbeeld bij mij om de hoek. Het is een liberale buurt en het is rustiger om te wonen dan bijvoorbeeld Midtown.''

De keuze voor New York kwam niet zomaar uit de lucht vallen voor Olthof. " In 1997 was ik voor het eerst in New York. Ik was een paar dagen op vakantie met mijn zussen. New York was altijd al een droom van me en ik vond de stad helemaal geweldig. In Nederland had ik een documentaire op tv gezien van de Actors Studio, waar de 'Method' van Lee Strasberg is ontstaan. Ik wilde daar hoe dan ook een kijkje nemen en toen ik daar in het kleine, bouwvallige theater kwam, wist ik dat ik hier iets wilde gaan doen. Ik zou hier terug komen."

Tien jaar geleden kwam die droom daadwerkelijk uit Olthof. "Ik kwam met een beurs van het Nederlandse Fonds voor de Podiumkunsten in New York. Tijdens mijn studietijd in de stad voelde ik direct dat dit een vruchtbare plek voor me was, dat er een hoop mogelijkheden lagen. Ik had mij in Nederland al tot in detail voorgesteld hoe ik hier aan de slag zou gaan. En het gebeurde precies zoals ik had bedacht: ik ging werken op de Actors Studio, kreeg een rolletje in een film en ging een samenwerking aan met filmmaker Bill Hopkins. Die samenwerking duurt tot op de dag van vandaag."

Olthof begon als actrice, maar inmiddels doet ze meer. "Ik ben actrice, regisseur en docent fysiek theater. Momenteel regisseer ik een theatervoorstelling, genaamd Raskolnikov. Verder heb ik twee shows in het New York Theaterlab van Carlo Altomare. Hij is voormalig acteur van het Living Theater. Dit theater is de perfecte plek voor mijn werk; het is een fysieke vorm van theater waarin dans en theater worden gecombineerd."

Olthof komt overigens nog regelmatig in Deventer. Zo geeft ze les als bewegingsdocent op de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en dan is haar appartement in Deventer een goede uitvalsbasis. "Ik ben een geboren en getogen Deventerse. Als ik niet in New York ben, zit ik daar."

Toch is New York haar echte thuis. "Het gewone, dagelijkse leven in Nederland heeft een ander tempo. Het is rustiger, alles heeft zijn tijd. In New York gaat het leven daarentegen 24 uur per dag door. Iedereen die in deze stad woont, heeft een missie. Je voelt in de stad dat iedereen zijn droom waar wil maken en dat dat hier kan. Dit geldt zelfs voor de marktkoopman die z'n kleine fruitstalletje runt bij mij in de buurt. Het maakt niet uit hoe laat ik langs kom. Of het nu 8 uur 's ochtends of om 4 uur 's nachts. Hij staat zelfs midden in de nacht z'n fruit te verkopen en ook ik haal af en toe midden in de nacht een appeltje bij hem. Er is bijna geen groter verschil denkbaar dan Deventer en New York. In Deventer daalt mijn ambitie, omdat het er zo relaxed is. In New York laait mijn ambitie juist op. Je krijgt hier het gevoel: 'if you can make it here, you can make it anywhere.' Dát gevoel beheerst deze stad."

www.lindaolthof.com

Linda Olthof op haar balkon met een fraai uitzicht over Central Parc op Manhattan. De Deventerse woont inmiddels al weer tien jaar in the Big Apple. Eigen foto's
Volledig scherm
Linda Olthof op haar balkon met een fraai uitzicht over Central Parc op Manhattan. De Deventerse woont inmiddels al weer tien jaar in the Big Apple. Eigen foto's
  1. LIVE | Corona in de regio: Boetes voor ‘stiekem’ varende meiden in Zwolle, gloednieuw verpleeghuis wordt corona-hotel
    video

    LIVE | Corona in de regio: Boetes voor ‘stiekem’ varende meiden in Zwolle, gloednieuw verpleeg­huis wordt corona-ho­tel

    Oost-Nederland zit nu bijna een maand in de coronacrisis. We zien tal van mooie initiatieven, zoals particulieren die massaal mondkapjes maken en hele straten die meedoen aan de berenjacht voor kinderen. Maar intussen is er elke dag ook weer verdriet en bezorgdheid om mensen die ziek worden of overlijden. Mis vandaag niets over de corona-ontwikkelingen in ons regionale liveblog.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer